Kick-box Egyetemi EB: két ezüst- és egy bronzéremmel

egyetemi

Zágrábban befejeződött az Egyetemi Kick-box Európa-bajnokság. A megmérettetésen három Békés megyei versenyző is eredményesen szerepelt.

hirdetés

Vizsnyiczai Richárd és Bálint Zoltán a békéscsabai Lakótelepi SE (JALTE), valamint Harangozó Gábor az Újkígyósi SZSE versenyzője. A Szegedi Tudományegyetem hallgatói azzal a tudattal állhattak fel a tatamikra, hogy bronzérmesnél rosszabbak már nem lehetnek.

74 kg-ban Vizsnyiczai Richárd mindent megpróbált a pörgős, gyors mérkőzésen Oleksii Pashkov (Ukrajna) ellen. De az ukrán induló most jobb volt, és 3 ponttal nyert, ő jutott a döntőbe. Richárd így harmadik helyen végzett. Tudni kell, hogy az egyetemi bajnokságon azt a módszert követték, mint a harcművész világjátékokon. Vagyis nem mind a hat küzdelmi szabályrendszerben, hanem csak háromban vívták a mérkőzéseket és a súlycsoportokat kettesével összevonták. Ez természetesen nehezítette a versenyzők dolgát, és növelte a mezőny létszámát.

Bálint Zoltán teljesítményén az orosz Jurij Akhmetianov ellen nem látszott ez a nehezítés, hiszen 13:3 arányban technikai K.O. győzelmet aratott, ezzel a döntőbe jutott. Ugyanilyen könnyen vette az akadályt nehézsúlyban Harangozó Gábor is, aki 10:0 – ra lépte le a török Aygün Gencay-t.

A délutáni döntőkön érezhető volt egyrészt a fáradtság, másrészt az, hogy mennyire nehéz felkészülni egy nívós versenyre úgy, hogy nem ott végzi felső fokú tanulmányait a versenyző, ahol a klubedzéseket tartják. Erről a point-fighterek edzője, Debreczeni Dezső is beszélhetne, akinek nem kis feladatot jelentett a három versenyző formába hozása. Az egyetemi Európa-bajnokság az első volt a kick-box sport történetében. Vagyis – ahogyan ezt a rendezők és a WAKO világszövetség vezetői megfogalmazták, – Zágrábban sporttörténelmet írtak. Az itteni tapasztalatokat már a további években hasznosítani tudják majd a felkészülésnél.

A nagyobb edzés és mérkőzésszám jött ki a nehézsúlyú döntőben, ahol a felnőtt magyar válogatott Rohonczi Jenő találkozott Harangozó Gáborral. A két, egymást jól ismerő fiatal mérkőzését megérdemelten Rohonczi Jenő nyerte. A magyar-magyar döntő már csak a nagy tét miatt is komoly küzdelmet hozott.

Bálint Zoltán azzal a görög Prodromos Papadopulosszal vívta döntőjét, aki Zoltán klubtársát, Szász Kristófot legyőzte két éve a junior Európa-bajnokság döntőjében, tavaly pedig a junioroknál világbajnoki bronzérmes lett. Vagyis ebből kitűnt, hogy minden ország azokat a versenyzőket igyekezett elhozni Zágrábba, akik komoly szintet képviselnek. A két fiatal mérkőzése gyors ritmusú és pontokban dús volt. Inkább a támadással, mint a védekezéssel törődtek. Ebben a „csatában”  6 ponttal a görög fiú volt a jobb, ő lett az Európa-bajnok.

Összegezve, az egyetemi Európa-bajnokságon a Békés Megyei Harcművész Szövetség klubjaihoz tartozó versenyzőknek két ezüst és egy bronzérem jutott. A magyar egyetemi válogatott pedig a 19 országból 6 arany, 2 ezüst és 2 bronzéremmel az első lett az éremtáblázaton, megelőzve Ukrajnát és Szlovákiát. Végig nívósan dolgozva pástvezető bíróként és vezetőbíróként helytállt a füzesgyarmati Gasparik Róbert WAKO nemzetközi bíró, csakúgy, mint szegedi társa, Szabó Gábor Mester, méltóan a magyar versenyzők teljesítményéhez. Köszönet illeti Olasz Attilát, aki az egyetemi válogatottat összefogta, csapatvezetőként és edzőként egyaránt.

Az egyetemi harcművész Európa-bajnokság pedig összességében bizonyította, hogy az egyetemi és főiskolás sportban helye van a kick-box-nak és a többi harcművész irányzatnak. Biztosan Magyarországon is fejlődni fog ennek hatására az egyetemi küzdősport paletta, a létszám, az elfogadottság. A versenyzők mostani kijutását az egyetemek, a Magyar Kick-box Szövetség, a klubok és a szülők támogatása és segítsége tette lehetővé, az eredménye magyar sikertörténet lett!

hirdetés

Szóljon hozzá!

51 + = 56