Egyirányú lett az Ilosvai utca Békéscsabán

ilosvai Fotó: Körös Hírcentrum

Augusztus elsejétől egyirányú lett a békéscsabai Ilosvai utca. Erre azért volt szükség, mert az utca szélessége és kerékpáros, autós forgalma nem teszi lehetővé a biztonságos közlekedést.

Dr. Ferenczi Attilát, a terület képviselőjét kereste meg a lakosság azzal, hogy az Ilosvai utca közlekedése balesetveszélyes. Kerékpárosok is gyakran használják, és kétirányú a forgalom a keskeny útfelületen. Körülbelül két éve jelentkezett ez a probléma, azóta keresték a megoldást.

hirdetés

Jogszabályi kötelezettség alapján az önkormányzat öt évente elkészítteti a város kezelésében lévő utak meglévő forgalmi rendjének a felülvizsgálatát. Erre legutóbb 2018. évben került sor. Ezen tanulmány többek között foglalkozik az Ilosvai utca forgalmi rendjével is, ahol a helyi körülmények figyelembevételével (utca tényleges űrszelvénye és burkolatának valós szélessége) az utca Kastély utca – Lencsési út közötti szakaszán az egyirányú forgalmi rend kialakítását javasolja – olvasható a közgyűlési előterjesztésben.

Ezután lakossági fórumot tartott a képviselő a kérdéssel kapcsolatban, az önkormányzat pedig a júniusi közgyűlésen tárgyalta az utca forgalmi rendjének módosítását. A változtatás időpontja azért lett augusztus 1., mert így a lakók még az iskolakezdés előtt megszokhatják, találkozhatnak a változással.

Csiaki Tamás, a békéscsabai Polgármesteri hivatal Városüzemeltetési Osztályának vezetője megosztotta, lakossági megkeresések folyamatosan érkeznek az osztályra. A legtöbben táblák kihelyezése miatt keresik a hivatal munkatársait. Amikor egy ehhez az egyirányúsításhoz hasonló, a lakosság nagyobb szegmensét érintő változtatásról van szó, akkor mindig külső szakértőket vonnak be a végső döntésbe. Illetve a szakbizottság és a közgyűlés is megtárgyalja. Szintén része a folyamatnak a lakossági fórum összehívása, a lakók véleményének kikérése.

 

A Csiaki Tamással készült interjút itt meghallgathatják:

Szóljon hozzá!

− 2 = 8