Mico munduruku: új selyemmajomfajt fedeztek fel Brazíliában

mico Fotó: Twitter

Egy új selyemmajomfajt azonosítottak a kutatók az észak-brazíliai Pará államban. A Mico mundurukura keresztelt új faj, amely a térségben élő munduruku törzsről kapta a nevét. Ám a felfedezés örömét beárnyékolja, hogy az apró főemlős hosszú távú túlélésére nagy fenyegetést jelent az élőhelyén zajló erdőirtás.

Az új majomfaj az Amazonas-medence azon területén él, ahol nagymértékű illegális fakitermelés és mezőgazdasági terjeszkedés folyik – írja a PhysOrg tudományos-ismeretterjesztő hírportál. A kutatók szerint az állatok az infrastrukturális beruházások, úgy mint az út- és erőműépítések miatt is egyre inkább kiszorulnak a természetes élőhelyükről. A majom felfedezésének helyszíne alapján a szakemberek úgy vélik, hogy a faj egy nagyjából 55 ezer négyzetkilométernyi területen él Pará állam délnyugati részén.

hirdetés

Az amazóniai selyemmajmok többségétől eltérően a Mico mundurukunak nem fekete, hanem fehér farka van. Ez egyből szemet szúrt a brazíliai Nemzeti Amazóniai Kutatóközpontnál dolgozó Rodrigo Costa Araújónak.

“Csaknem hét napon át hajóztunk a Tapajós folyón, mire elértünk arra a helyre, ahol felfedeztem az új fajt” – idézte fel a szakember. Hozzátette: “amikor először megláttam a távcsövön keresztül a selyemmajmokat, nagyon izgatott lettem. Mivel a fehér farok nagyon szokatlan tulajdonság az újvilági trópusok főemlőseinek körében”. A Mico mundurukunak fehér lába, keze és alkarja van. A hátrésze és a könyöke bézses-sárgás színű – írja az MTI.

hirdetés

Szóljon hozzá!

39 − 37 =