Másodfokú hőségriasztás van érvényben

Kánikulával, napsütés, melegszik, melegrekord, meleg, nyár, napsütés, időjárás Illusztráció: Pixabay

Az ország egész területére vonatkozóan 2019. augusztus 10-én (szombat) 00.00 órától 2019. augusztus 12-én (hétfő) 24.00 óráig második fokú hőségriasztás van érvényben.

hirdetés

A Nemzeti Népegészségügyi Központ kéri a lakosságot, hogy a nagy melegben mindenki ügyeljen a fokozott folyadékbevitelre. Kerüljék a kávé, az alkohol, a magas koffein és cukortartalmú üdítők és zsíros ételek fogyasztását. A szabadtéren dolgozók és a fesztiválokon szórakozók bő, szellőző ruházattal és naptejjel védjék bőrüket a leégés ellen. A legmelegebb, 11 és 15 óra közötti időszakban lehetőség szerint húzódjanak árnyékba. Ügyeljenek arra, hogy mielőtt a vízbe mennek, zuhanyozzanak le, semmiképpen ne ugorjanak a vízbe felhevült testtel – fejtették ki, hozzátéve: érdemes ilyenkor több órát légkondicionált helyiségben tartózkodni.

hirdetés

A közlekedőket, autósokat is fokozott óvatosságra intik. Kiemelték továbbá, hogy ne hagyják a gyermekeket, állatokat tűző napon parkoló autóban. Az átlagosnál melegebb időjárás megterhelő az egészséges szervezetre is, illetve bárkinél okozhat egészségügyi panaszokat, kellemetlen tüneteket, dekoncentrációt – olvasható a Nemzeti Népegészségügyi Központ közleményében.

Az Időkép azt írja, szombaton 31-36 fok között alakul a hőmérséklet. Északnyugaton megélénkülhet a délies szél, majd estétől szintén északnyugaton északiasra fordul és megerősödik a légmozgás.

Vasárnap is sok napsütésre számíthatunk, délutánra több lesz a felhő, gyenge záporok az északkeleti tájakon alakulhatnak ki. Folytatódik a kánikula, 30-35 fokig melegszik a levegő. A Dunántúlon és északon is megerősödhet a sokfelé egyébként is élénk szél.

Hétfőn helyenként akár 37-38 fok is lehet, ezért három délnyugati megyére – Somogy, Tolna és Baranya – a legmagasabb szintű, azaz harmadfokú figyelmeztetést rendeltek el.

hirdetés

Szóljon hozzá!

38 − 34 =