Három kártevő miatt bosszús az egész ország

szőlőkártevők Fotó: Pixabay

Augusztus első felében a viszonylag száraz és meleg klíma elsősorban a rovarkártevőknek és egyes lisztharmat betegségeknek kedvezett. Az érőfélben levő zöldség- és gyümölcsféléken, valamint a csapdákban tömegesen találkozni az ázsiai márványos poloskával és a zöld vándorpoloskával, továbbra is erőteljes az almamoly rajzása, és országosan nagy kihívást jelent a vértetű terjedése is – figyelmeztet növényvédelmi előrejelzésében dr. Aponyi Lajos.

A két poloskafaj felszaporodását egyértelműen a számára kedvező meleg idő, valamint a természetes ellenségek hiánya segíti elő. A szabadföldi paradicsom és a paprika termésén újabb és újabb kifakuló foltok jelzik a poloskák szívogatását, mellyel gyakorlatilag piacképtelenné válik a termés. A szívogatással a termésbe juttatott toxikus nyál miatt ezeken a foltokon elhal a termés, ezért válik tarkává a bogyó. Ha védekezésre szánjuk el magunkat, okvetlenül vegyük figyelembe a felhasznált készítmények élelmezés egészségügyi várakozási idejét.

Az almásokban most elsősorban a lisztharmatfertőzés terjedésének kedvez az időjárás, a varasodás most a szárazabb idő miatt kevésbé veszélyes. Azt azonban figyelembe kell venni, hogy nagy lehet a különbség az egyes ültetvények mikroklímája között, még kerten belül is! Ezért nem árt a rendszeres és az alapos felderítés a varasodás friss tünetei után. A terméseken megjelenő fertőzés már a gyümölcs téli tárolhatóságára is kihatással van.

A baktériumos tűzelhalás még a nyári hónapokban is okozott friss fertőzést, jelenleg nem látni újabb elhalásokat. Az almamoly változatlanul nagy tömegben fogható a csapdákkal, tehát folyamatos a támadása. Az előző nemzedék hernyói már kirágtak a termésből, most friss tüneteket látni az eddig ép gyümölcsökön. A levélaknázó molyok változatlanul károsítják a lombozatot, de kártételük most nem erősödött.

Az almafa-vértetű terjedése országosan komoly kihívást jelent, sajnos nem ebben az időszakban lehet a károsítást kezelni, legfeljebb szinten tartható a fertőzés. A magas UV- sugárzás következménye az egyre több gyümölcsön jelentkező napperzselés, ami ellen vajmi keveset tehetünk, pedig már most is gyakori a kár.

A szőlő egyes fajtái már szedésre érettek. A zöldmunkák nyomán kihajtott vitorlákon friss szőlőperonoszpóra tünetek láthatóak, míg az elvékonyodott bogyókon lisztharmattal és szürkerothadással találkozni. A károk mérséklése érdekében most még nem késő beavatkozni. A levelek által nem védett fürtökön szintén gyakori a napégés.

A selyemfényű puszpángmoly rajzása tovább tart, sőt a fogott lepkék száma még emelkedett is. A kártevő már több hete rajzik, de még várhatóan ezután is fog, ezért a hernyók kelése is sokáig fog tartani. Egy védekezéssel nem oldható meg a buxusok megóvása. Kombináljuk a kontakt készítményeket felszívódóakkal, így a lepke és a hernyó is gyéríthető – írja az Agrárszektor.hu online agrárgazdasági újság.

Szóljon hozzá!

65 − 64 =