Szarvas Péter köszöntötte Békéscsabát államalapításunk ünnepén

Fotó: Körös Hírcentrum

Augusztus 20-án este a tűzijátékot megelőzően Szarvas Péter, Békéscsaba polgármestere mondott beszédet a főtéren.

hirdetés

„A magyarság köztudatában úgy él ez az ünnep akár a karácsony, a húsvét, vagy a pünkösd – kezdte. A Magyar Állam születésnapján az egységes magyar nemzet megszilárdulásának és fennmaradásának egyik legalapvetőbb mérföldkövét ünnepeljük. Büszkék lehetünk arra, hogy egy olyan hazát mondhatunk otthonunknak, ahol annyi megpróbáltatás ellenére is fennmaradtunk, már több mint 1000 esztendeje” – mondta el Szarvas Péter.

hirdetés

„István király szorgalmas építkezése olyan minta számunkra, amelyet ma sem téveszthetünk szem elől. Ám ez nem csak rá igaz. Nem csak történelmünk nagyjaira, hanem arra a sok millió magyar emberre is, akik az évszázadok során igyekeztek a saját hitük, elveik és elképzeléseik szerint jobbá tenni saját környezetüket és életüket.

Nem volt ez másképp Békéscsabán sem. A város történelme is számtalan jó, személyes és közösségi példával szolgál. A mai napon, mikor államiságunk több mint 1000 éves történelmét ünnepeljük, városunk sikereit is ünnepeljük. Szent István kiemelkedő alakja mellett emlékezzünk azokra is, akik városunkat megalapozták, felépítették, megszépítették” – fogalmazott a városvezető.

Felidézte, hogy milyen történelmi jelentőségű események zajlottak a városban. „István korában erős, gazdag és dinamikusan fejlődő térség voltunk, az Árpád korban 9 adófizető település virágzott Csaba területén. 1718-ban az újratelepítés idején indult az újkori történelme a városnak, és 1772 és 1777 között pedig önkéntesek, a lakosságnak köszönhetően ásták meg az élővíz csatorna alapjait, ami kulcsfontosságú volt a város fejlődésében.

Az Aranykor 1857-ben köszöntött be, amikor megépült a vasút, de ez csak a kezdet volt. Számos építkezésnek, és újításnak köszönhető a mai Békéscsaba. Ekkoriban lett szabályozva a belvíz is, vagy épült meg a kórház, a színház, a Fiume szálló vagy épp az evangélikus nagytemplom is.

De persze a jelenben is jelentős fejlesztések folynak, mint például a Modern Városok Program. De most épül a Békés megye számára nagy jelentőségű M44-es gyorsforgalmi út is. Bővülnek a városhoz tartozó iparterületek, korszerűsödnek az óvodák, bővülnek a bölcsődék, egészségházak és kialakításra kerül a Munkácsy Negyed is.”

Szarvas Péter kiemelte: rajtunk múlik, hogy milyen országunk, milyen városunk és otthonunk lesz. Azt kívánta, hogy lelkesítsen minket az elődök példája, kiváltképpen Szent Istváné. Fogjunk össze, és dolgozzunk minél többet városunk fejlődéséért!

Szarvas Péter teljes beszéde itt meghallgatható:

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

57 − 51 =