Előzzük meg a bajt, védjük meg kutyánkat a nyári melegtől!

Fotó: Pixabay

A napokon át tartó meleg az állatokat is megviseli, ezért fokozottan kell figyelnünk kedvenceinkre, így például oda kell figyelnünk kutyáinkra is.

hirdetés

Az egyik legfontosabb, hogy mindig hozzáférjen friss vízhez és legyen árnyékos terület, ahová el tud húzódni. Kánikulában, akár életveszélybe is kerülhet kedvencünk, ha nem jutnak megfelelő mennyiségű vízhez, illetve, ha nem tud elbújni a tűző nap elől.

hirdetés

Lehetőség szerint ne hideg, hanem langyos vizet adjunk nekik, hiszen a túl hideg víztől még ebben a hőségben is torokgyulladást kaphatnak. A sétáltatást ajánlott az esti vagy reggeli hűvösebb időben megejtetni. Ha a kutyánk kertben lakik, kitehetünk neki egy edényben vizet, hogy abban lehűsíthesse magát. A lakásban tartott kedvencünk számára a hűsítőpárna igazi felfrissülést hozhat.

De mi történik akkor, ha megtörténik a baj, és a kutyánk hőgutát kap?

Hőgutát akkor kap a kutyus, ha a termelődő hő mennyiségét a szervezet nem képes leadni. A magas hőmérséklet olyan kémiai reakciókat vált ki, mely során leépítik a testből a sejteket, ami aztán kiszáradáshoz és vérsűrűsödéshez vezethet. Ez nagyon nagy terhet ró a szívre, és vérrögök alakulhatnak ki, aminek következtében a szövetek elhalhatnak. A máj, az agy és a belek sejtjeit támadja meg rendszerint először, és ez nagyon gyorsan bekövetkezhet.

A normál testhőmérséklet a kutyáknál 38-39 Celsius fok. Ha a hőmérséklet eléri a 41 Celsius fokot, a kutyát agykárosodás veszélyezteti, valamint fennáll a létfontosságú szervek leállásának kockázata. A hőguta tehát életveszélyes! A felgyógyult kutyáknak is maradhatnak vissza szervi károsodásai, és élethosszig tartó egészségügyi problémái lehetnek.

Tünetek:
Gyors lihegés
Tágra nyílt pupillák
A nyál megvastagodása
Vörös nyelv
Hányás
Szédelgés
Hasmenés
Kóma

Ha jelentkeznek a tünetek, cselekedjünk azonnal!

Hűtsük le a kutyát és azonnal vigyük el az állatorvoshoz! Locsoljuk le vízzel, vagy tegyük vízbe (nem túl hidegbe), legyezgessük. Ha lehetőség van rá, vigyük légkondicionált helyiségbe, esetleg szivaccsal törölgessük az ágyékánál és a hasánál. Nedvesítsük meg a nyelvét, helyezzünk nedves törölközőt a fejére, nyakára, hasára és lábai közé.

Amikor test hőmérséklete 39-40 Celsius fokra csökken, hagyjuk abba a hűtési folyamatot. Ha túl drasztikusan hűtjük le az állatot, más problémák is kialakulhatnak.

Figyeljünk kedvenceinkre!

hirdetés

Szóljon hozzá!

19 + = 25