Jövő héten beköszönt az ősz

ősz, lehűlés, napos, vasárnap Fotó: Pixabay

Véget ér a kánikula és a fülledtség, jövő hét első felében jelentős lehűlés körvonalazódik.

Az előrejelzési modellek pár napja már pedzegetik a lehűlés közeledtét. Jövő héten, a legfrissebb prognózisok szerint kedd, szerda magasságában megérkezik a sokak által várva várt hidegfront, kellemes hőmérséklet váltja az augusztusi kánikulát, a fronthoz azonban feltámadó szél és nagy mennyiségű csapadék is társulhat.

Az eddigi helyzetet felváltva egy Skandinávia felett örvénylő ciklon hidegfrontja közelíti meg térségünket, mely mögött már sarkvidéki eredetű hideg áramlik a kontinens belseje felé. Az “évszakváltó hidegfront”, azaz hidegebb légtömegek kedd, szerda környékén érhetik el a Kárpát-medencét. A változó irányú szelet ezeken a napokon erős, viharos északias áramlás váltja fel.

Bár a front átvonulásának pontos lefolyása és az időjárási körülmények még nagy bizonytalansággal terheltek, a napokban megszokott 30 fok feletti nappali hőmérsékletek akár 10 fokkal is visszaeshetnek. Az említett időszak csapadékosabbnak is ígérkezik a mostaninál, többfelé eső, záporok, zivatarok segíthetnek rá a lehűlésre – írja az Időkép.


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!