Jövő héten beköszönt az ősz

ősz, lehűlés, napos, vasárnap Fotó: Pixabay

Véget ér a kánikula és a fülledtség, jövő hét első felében jelentős lehűlés körvonalazódik.

hirdetés

Az előrejelzési modellek pár napja már pedzegetik a lehűlés közeledtét. Jövő héten, a legfrissebb prognózisok szerint kedd, szerda magasságában megérkezik a sokak által várva várt hidegfront, kellemes hőmérséklet váltja az augusztusi kánikulát, a fronthoz azonban feltámadó szél és nagy mennyiségű csapadék is társulhat.

hirdetés

Az eddigi helyzetet felváltva egy Skandinávia felett örvénylő ciklon hidegfrontja közelíti meg térségünket, mely mögött már sarkvidéki eredetű hideg áramlik a kontinens belseje felé. Az “évszakváltó hidegfront”, azaz hidegebb légtömegek kedd, szerda környékén érhetik el a Kárpát-medencét. A változó irányú szelet ezeken a napokon erős, viharos északias áramlás váltja fel.

Bár a front átvonulásának pontos lefolyása és az időjárási körülmények még nagy bizonytalansággal terheltek, a napokban megszokott 30 fok feletti nappali hőmérsékletek akár 10 fokkal is visszaeshetnek. Az említett időszak csapadékosabbnak is ígérkezik a mostaninál, többfelé eső, záporok, zivatarok segíthetnek rá a lehűlésre – írja az Időkép.

hirdetés

Szóljon hozzá!

7 + 1 =