Egyetlen vizsgált iskolaszer sem tartalmaz egészségre veszélyes nehézfémeket

iskola Fotó: MTI/Mohai Balázs

A szeptemberi iskolakezdés előtt az Innovációs és Technológiai Minisztérium (ITM) által elrendelt fogyasztóvédelmi tanszervizsgálat kiemelkedő eredménye szerint minden ellenőrzött színespapír, tempera és pasztellkréta megfelel az előírásoknak.

hirdetés

Az iskolaszerek kiválasztásakor fontos szempont az azokat használó diákok biztonsága is. Ezért végezte el a fogyasztóvédelemi hatóság a szeptemberi iskolakezdés előtt a tanszerek országos vizsgálatát . Az ITM akkreditált vegyipari laboratóriuma húsz színespapírt, tempera- és pasztellkréta-készletet ellenőrzött az ólom-, réz- és kadmiumtartalom szempontjából. A szakemberek a gyártás során alkalmazott színezőanyagokban előforduló veszélyes nehézfémek mennyiségét vizsgálták.

hirdetés

Keszthelyi Nikoletta fogyasztóvédelemért felelős helyettes államtitkár elmondta: Az évről évre rendszeresen elvégzett laboratóriumi ellenőrzés kiemelkedő eredménye, hogy minden vizsgált iskolaszer biztonságosnak minősült, így nem volt szükség fogyasztóvédelmi hatósági eljárás megindítására.

A jogszabály szigorú határértékeket állapít meg a színes temperák, kréták és papírok ólom-, kadmium- és réztartalmára. Az iskolaszerekben esetleg előforduló, szemmel nem látható veszélyes nehézfémek vizsgálata a gyermekek egészségének védelme, az egészségkárosodás elkerülése miatt szükséges.

Az Innovációs és Technológiai Minisztérium fontosnak tartja, hogy aktív fogyasztóvédelmi jelenléttel és rendszeres fogyasztóvédelmi ellenőrzésekkel járuljon hozzá a magyar családok és gyermekek biztonságához. Az ITM a kedvező eredményeket követően is folyamatosan figyeli a tanszerek biztonságosságát az elért magas szint fenntartása, az iskolások védelme érdekében.

Az ellenőrzött termékek tételes listája a kormányzati honlapon érhető el.

ITM

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 44 = 49