Szarvasi Szilvanapok: gombóc, lekvár, sütemény is várja majd a családokat

szarvasi Fotó: Szarvasi Szilvanapok

Idén már 22. alkalommal tartják meg a Szarvasi Szilvanapokat, a térség egyik meghatározó gasztronómiai fesztiválját. Tematikus udvarok, zenés programok, receptverseny és sok más izgalom várja majd az érdeklődőket szeptember 6. és 8. között.

hirdetés

Csasztvan András, a Cervinus Teátrum ügyvezető igazgatója és a fesztivál főrendezője elárulta, amikor elindult a programsorozat, akkor Békés megyében 2-3 éven belül több gasztronómiai fesztivál is indult ezzel egy időben. A megyei iparkamara turisztikai bizottságának koordinálásával olyan turisztikai vonzerőt jelentő programokat akartak megalapozni, melyek elsősorban a megyét mint az ország éléskamráját hivatottak bemutatni.

hirdetés

Annak idején úgy kellett megválasztani a fesztivál helyszíneit, hogy az adott város turisztikailag frekventáltabb helyein legyen. Ezért Szarvason is több területen volt már a Szilvanapok. Idén is több tematikus udvarral és színpaddal készülnek, így relaxálni, sétálgatni is lesz lehetősége a kilátogatóknak. Csasztvan András, amikor maga is vendégként vesz részt egy-egy fesztiválon, keresi azokat a lehetőségeket, ahol meg tud pihenni, le tud csendesedni. Ezért tartotta fontosnak, hogy a szarvasi fesztiválon is legyen ilyesmire lehetőség.

Szarvason a szilva egy fontos, gyakori gyümölcs, ezért a helyiek mind ezt, mind a fesztivált sajátjuknak érzik. Régen is és ma is rendszeresen telepítenek szilvafákat, a gyümölcsöt pedig többféle módon megtanulták tartósítani. Ráadásul a rendezvény egyfajta szarvasiak találkozója is lett az elmúlt években. Ilyenkor összehívják az innen elszármazottakat, a távoli rokonokat.

Csasztvan András azt is megosztotta, hogy a Szilvanapok egy családi rendezvény a gasztrofesztiválok színes palettáján. Éppen ezért programokkal is készülnek kicsiknek-nagyoknak, időseknek-fiataloknak. A szilva megjelenése is legalább ennyire vegyes képet mutat. Szilvásgombóccal, süteményekkel, pálinkával, receptversennyel, szilvalekvárfőzéssel is készülnek. A receptversenyről készült anyagunkat ide kattintva érhetik el. A részletes programot pedig itt nézhetik meg.

A zenei programok szintén minden korosztály számára nyújtanak majd szórakozási lehetőséget. Összesen 64 fellépője, zenekara lesz idén a Szarvasi Szilvanapoknak, a legkülönbözőbb stílusokban. A délelőtti, kora délutáni órákban a gyerekek és az idősebb generáció szórakoztatása kerül a középpontba, az esti órákban pedig a rockosabb vonal erősödik fel.

A fesztivál szervezésekor nagyon fontos az interaktivitás előtérbe helyezése. Az, hogy minél több eseménybe vonódjanak be a látogatók. Van olyan civil szervezet, ami a lekvárfőzést, vagy éppen a mézeskalács-díszítést mutatja be. De ételkóstolás is folyamatosan van, Prohászka Béla mesterszakács közreműködésével. A receptverseny még egy olyan pontja a hétvégének, ami sokakat késztet arra, hogy már otthon sokat foglalkozzanak a szilvával.

A Csasztvan Andrással készült interjút itt meghallgathatják:

 

hirdetés

Szóljon hozzá!

− 8 = 2