Így néz ki egy 5-ös erősségű hurrikán belseje a hurrikánvadászok szemével

hurrikán A hurrikán szemében, nyugalom és napsütés. Fotó: Garret Black

A hurrikán bolygónk legnagyobb zivatarrendszere. Ami talán legelőször eszünkbe jut róla, az a hatalmas szélvihar, ami akár egész városokat képes letarolni. Azt gondolhatnánk, hogy a repülőknek érdemes minél messzebbre elkerülni ezeket a nagyra nőtt viharokat, ám bátor emberek egy csoportja mégis vállalkozik a feladatra.

Az amerikai Nemzeti Óceán- és Légkörkutatási Hivatal (NOAA) szakembereiből álló hurrikánvadász csapat az USA légierejének 53. időjárás felderítő osztagával közösen végez kutatási célokat szolgáló berepüléseket az USA partjainál tomboló hurrikánokba.

hirdetés

A NOAA hurrikánvadászainak berepülése a Dorian hurrikán szemébe:

 

Ezek célja az adatszerzés, melyet különböző mérési technikák, köztük a hurrikán belsejében kilőtt időjárási szondák, úgynevezett cseppszondák segítségével valósítanak meg. A szondák adatokat gyűjtenek a légnyomásra, hőmérsékletre, páratartalomra, termodinamikai jellemzőkre vonatkozóan. Ezek az információk a hurrikánokat előrejelző időjárási modellek még pontosabbá tételét szolgálják. Így elősegítik a lakosság és a gazdaság felkészülését az érkező viharokra.

Mindez nem kis vállalkozás, hisz a hurrikán szeme körül fújnak a legerősebb szelek, ezen kell átjutnia épségben a repülőgépnek és a rajta lévő személyzetnek. A Dorian pedig a hurrikánok között is a legerősebb kategóriát képviseli, az egyik legerősebb vihar, melynek belsejében valaha is méréseket végeztek. A Bahamákat 298 km/h-s széllökésekkel érte el vasárnap.

Forrás: Időkép


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!