Vegyes tapasztalatokkal zárult a nyári szezonális ellenőrzés

élelmiszerek, szezonális Fotó: Pixabay

Az idei nyári szezonális élelmiszerlánc-ellenőrzés során 4307 létesítményt ellenőriztek, csaknem 12 ezer terméket vizsgáltak, 34 tonnát meghaladó élelmiszert vontak ki a forgalomból és mintegy 22 millió forint bírságot szabtak ki.

hirdetés

Zsigó Róbert élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkár az akció kapcsán elmondta, hogy az országosan összehangolt ellenőrzés-sorozat július 1. és augusztus 20. között zajlott. Az élelmiszerlánc minden területén jelen voltak a szakemberek.

hirdetés

Az elmúlt évek gyakorlatának megfelelően, ezúttal is a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) irányításával bonyolították le a járási hivatalok és a Nébih munkatársai a teljes hazai élelmiszerlánc nyári szezonális ellenőrzését. A vizsgálat kiemelt célterületei a korábbi évekhez hasonlóak voltak. Ezen túlmenően, idén új elemként kerültek a hatóság látókörébe a mozgóboltok.

A 4307 ellenőrzött létesítmény esetében főként higiéniai területen, valamint a dolgozók képzettségével, egészségügyi alkalmasságával összefüggésben tártak fel hiányosságokat az ellenőrök. De volt probléma a forgalmazott termékek minőségével, nyomon követhetőségével és a hűtési lánc fenntartásával kapcsolatban is. Ezen hiányosságok miatt a hatóság 164 figyelmeztetéssel élt. 42 esetben a tevékenység korlátozását rendelte el. 225 alkalommal szabott ki bírságot, összesen mintegy 22 millió forint értékben.

A szakembereknek az ellenőrzött 11 732 élelmiszertétel 6,7%-át – 34 tonna mennyiségben (2,4 millió Ft értékben) – kellett kivonniuk a forgalomból. A problémás termékeket tekintve, az előző évekhez képest emelkedett a lejárt és a nem nyomon követhető tételek aránya. Míg a nem megfelelő jelölésű és a fogyasztásra alkalmatlan tételek előfordulása a korábbi időszakhoz hasonlóan alakult.

A 446 ellenőrzött élelmiszer-előállító helyen főként higiéniai hiányosságok fordultak elő. Az 1434 felkeresett élelmiszer-kereskedelmi egységben legtöbbször a forgalmazott termékek minőségét kifogásolták az ellenőrök, a hűtési lánccal kapcsolatosan mindössze 18 esetben merült fel probléma. Kedvező tapasztalatokkal zárult a mozgóboltok célirányos ellenőrzése is.

A vendéglátás és étkeztetés területén végzett akcióellenőrzések során jellemző hiba volt a kitelepült vendéglátók esetében a berendezések nem megfelelő higiéniai és műszaki állapota, a különféle eszközök és a megfelelő személyzet hiánya, továbbá a szűkös hűtőkapacitás. Ezzel együtt is elmondható, hogy a vállalkozók évről évre felkészültebben érkeznek a rendezvényekre, hiszen az ellenőrzött egységek 75%-a biztonságosan üzemelt.

A szakemberek országszerte további számos területen ellenőrizték az élelmiszerlánc szabályszerű működését (pl. ifjúsági és gyermektáborok, zöldség- és gyümölcsforgalmazók). Ennek tapasztalatait a csatolt záró jelentés foglalja össze.

Forrás: Nébih

hirdetés

Szóljon hozzá!

+ 28 = 30