Csaknem 1 tonna halterméket foglalt le az Állami Halőri Szolgálat

halválaszték, rekreációs, hal, horgászok, orvhalászat, halgazdálkodási, halőri Kiemelt képünk illusztráció! Forrás: Pixabay

Július és augusztus folyamán kiemelt figyelmet fordított a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálata az éttermek és halértékesítő helyek, halboltok ellenőrzésére. A szakemberek a nyár utolsó két hónapjában 18 vállalkozásnál találtak és foglaltak le ismeretlen eredetű halat, illetve halterméket. Ezek együttes mennyisége eléri a 958 kg-ot.

Az Állami Halőri Szolgálat (ÁHSZ) nemcsak a jogosulatlan horgászat és halászat visszaszorítását tűzte ki célul. Hanem ezzel együtt az így kifogott halak felvevőpiacának felderítését is. Ezzel összhangban az állami halőrök 57 vállalkozást – főként éttermeket, valamint halboltokat – vontak ellenőrzés alá a nyár utolsó két hónapjában. Az ellenőrök 18 esetben, azaz a vizsgálatban érintett forgalmazók 31%-ánál találtak és foglaltak le ismeretlen eredetű, éppen ezért nem nyomon követhető halat, illetve halterméket. A lefoglalt áru mennyisége 958 kg volt.

hirdetés

Az ÁHSZ tapasztalatai alapján a kereskedők egy része – különösen a fagyasztott haltermékek – esetében nem tartja be a termék jelölésére vonatkozó szabályokat. A jelöletlen vagy nem megfelelően jelölt haláru minden esetben élelmiszerbiztonsági kockázatot jelent, ugyanis annak eredete még számlával sem igazolható, továbbá jelölés hiányában a termék nem kapcsolható össze a számlán szereplő tételekkel.

hirdetés

A természetes vizeinkben élő hal nemzeti érték, védelme mindannyiunk érdeke és kötelessége. A szakemberek kérik, hogy amennyiben halászattal-horgászattal kapcsolatos jogsértést tapasztal, jelezze az allamihalor@nebih.gov.hu e-mail címen.

Forrás: Nébih

hirdetés


Kövessen minket Facebookon!

Szóljon hozzá!