Jelentős lehűlés körvonalazódik jövő héten

Változékony, időjárás, napsütés, hidegfront Fotó: Pixabay

Melegedés, majd jelentős lehűlés jöhet jövő héten. Akár az első talajmenti fagyok is megérkezhetnek – írja az Időkép.

hirdetés

A következő napokban egy kiterjedt anticiklon határozza meg Európa időjárását. Ennek északi peremén jövő héten előbb melegebb, majd hidegebb levegő érkezik térségünkbe, de előtte még egy gyenge hidegfront érinti a Kárpát-medencét hétvégén.

hirdetés

Pénteken is kitart a nyugodt, napos, őszi idő. Az északnyugati szél helyenként megélénkülhet, de maradnak a 24-28 fok közötti maximumok. Szombaton egy tőlünk északra elhaladó hidegfront érinti hazánkat. Gyakran megnövekedhet a felhőzet, helyenként (főként északon) gyenge eső, egy-egy zápor, zivatar előfordulhat. Emellett többfelé élénk, erős széllökések kísérhetik az északi szelet. Némileg visszaesik a hőmérséklet, 19-26 fokot mérhetünk.

Vasárnap és hétfőn nyugat felől enyhébb, óceáni eredetű levegő áramlik felénk. Vasárnap napos, gyengén felhős idő jöhet, 20-26 fokos csúcshőmérséklet mellett. Hétfőn a közeledő hidegfront miatt már helyenként megnövekedhet a felhőzet, de számottevő csapadék nem várható. A legmagasabb hőmérséklet 25 és 30 fok között alakulhat. Mindkét nap délnyugati szél lesz jellemző, ami helyenként meg is élénkülhet.

Markáns hidegfront érkezik

Kedden egy erős hidegfront érkezését valószínűsítik a legfrissebb előrejelzések. A fronthoz csapadék is társulhat, ami eső, záporok, zivatarok formájában hullhat le. A nyugati, északnyugati szél többfelé megerősödhet, helyenként viharossá fokozódhat. 18-26 fokra van kilátás.

Az átvonuló front mögött hűvösebb levegő áramlik a Kárpát-medencébe. A folytatásban legtöbb helyen napközben is 20 fok alatt alakulhat a hőmérséklet, a hajnali órákban pedig akár talajmenti fagyok is előfordulhatnak a szélvédettebb helyeken.

Még vannak bizonytalanságok az előrejelzésekben, az idő előrehaladtával tisztább képet kaphatunk a lehűlés mértékéről, tér- és időbeli eloszlásáról. Érdemes követni az Időkép előrejelzéseit.

hirdetés