Afrikai sertéspestis – Nébih: a sertéstartók ingyenes fertőtlenítőszert kaphatnak

malac, disznó, sertéspestis Fotó: Pixabay

A sertéstartók ingyenes fertőtlenítőszert kaphatnak állatorvosuktól – tette közzé a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) a honlapján.

A hivatal közleményében hangsúlyozta: az állattartók és a hatóság közös érdeke, hogy a lehető legkisebb legyen az ASP vírus megjelenésének veszélye a házisertés-állományokban. Ezért a Nébih az országos főállatorvos utasítására ingyenesen biztosít minden állattartónak a sertésól és a sertéstartáshoz szükséges eszközök fertőtlenítésére szolgáló fertőtlenítőszert.

hirdetés

Az állattartó telepeken végzett takarítások és fertőtlenítések célja a fertőző betegségek megelőzése. A hatékony fertőtlenítés alapvető feltétele a megfelelő, az adott kórokozóval szemben hatékony fertőtlenítőszer kiválasztása, és annak előírt mennyiségben, megfelelő behatási idővel történő alkalmazása. A fertőtlenítőszerek aktivitását felhasználás előtt ellenőrizni kell, mivel bizonyos fertőtlenítőszerek hatékonysága a hosszú tárolás során csökken vagy megszűnik – figyelmeztet a Nébih.

MTI