Beköszönthetnek az első talajmenti fagyok

Télies, borús, hideg idő, fagypont, lehűlés, hűl, fagyosan, hidegrekord, hidegfront, talajmenti, szombat, hidegfront Fotó: Pixabay

A keddi hidegfront meghozza az őszi időt, sőt csütörtökön és pénteken az első talajmenti fagyok is megérkezhetnek.

hirdetés

Hétfőn még nyárias időben lesz részünk, majd kedden egy hidegfront érkezik, mely elhozza az őszt. A hidegfront mögött tartósabb északnyugati áramlásra kell számítani, melynek köszönhetően a magasban jó 10-12 fokkal hidegebb levegő érkezik, mely hatással lesz a talajmenti és a talajközeli hőmérsékletre is.

hirdetés

Szerdán még sokfelé szeles lesz az idő, de csütörtök reggelre mindenhol mérséklődik, legyengül a légmozgás. A kevés felhő, illetve a magasban felénk érkező hidegebb légtömeg együttes hatása azt eredményezheti, hogy sokfelé csökken majd 5°C alá a hőmérséklet. De a fagyzugos, szélvédett völgyekben 0°C körüli értékeket is mérhetünk, így megérkezhetnek az első talajmenti fagyok. De helyenként akár a 2 méteres magasságban is fagypont köré csökkenhet a hőmérséklet. Vagyis ezeken a tájakon gyenge fagy is előfordulhat.

Mivel péntek reggelre sem változik jelentős mértékben időjárásunk, így ezen a reggelen is számítani kell a fagyra érzékeny helyeken talajmenti fagyra, esetleg gyenge fagyra is. Emiatt érdemes felkészülni az őszi idő beköszöntére, a zöldséges- és virágoskertünkben a fagyra érzékeny növényeink védelmére – írja az Időkép.

 

hirdetés