Nyugdíjasokat fosztottak ki, őrizetben vannak

nyugdíjasokat Fotó: police.hu

A Békés megyei rendőrök Pest megyében elfogtak négy férfit, akik a gyanú szerint közüzemi szolgáltató munkatársainak adták ki magukat és nyugdíjasokat kifosztva vitték el a megtakarított pénzüket.

hirdetés

Több százezer forintot vitt el egy férfi 2019. július 30-án egy muronyi nyugdíjastól. Az áramszolgáltató munkatársának adta ki magát és azt állította, hogy le kell olvasnia a villanyórát. A 85 éves férfi mondta neki, hogy hozzá mindig ugyanaz a leolvasó jár. De az idegen megtévesztette azzal, hogy az a munkatársa, akit ő ismer, éppen szabadságon van. Az idős férfi végül beengedte az előzetes tájékoztatás nélkül érkezett idegent.

hirdetés

A férfi azt mondta neki, hogy túlfizetése van, egy nagyobb címletű pénzből adjon vissza. Mikor ez megtörtént és kifigyelte, hogy a nyugdíjas honnan veszi elő a pénzét, megkérte őt, menjen ki, kapcsolja le a megszakítót, mert valamit még meg kell mérnie. Így egy rövid időre egyedül tudott maradni a lakásban. Miután elment, az idős férfi észrevette, hogy eltűnt a megtakarított pénze. Ugyanezen a napon, szintén Muronyban, egy másik nyugdíjastól a gyanú szerint ugyanaz a férfi magát a vízszolgáltató munkatársának kiadva vitt el több tízezer forintot.

A Békési Rendőrkapitányság büntetőeljárást indított, és a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Bűnügyi Igazgatóságának nyomozóival keresték a kifosztások gyanúsítottját. Több megyére kiterjedő adatgyűjtést, nyomozást folytattak. Ennek eredményeként 2019. szeptember 17-én a Békés Megyei Rendőr-főkapitányság Közterületi Támogató Alosztályának rendőrei a Pest megyei Ócsán elfogták a 27 éves edelényi Cs. Norbertet. A férfi a gyanú szerint a két muronyi nyugdíjas mellett 2019 áprilisában egy 85 éves péri férfit, és 2019. május 31-én egy 88 éves tatabányai asszonyt is kifosztott. Elfogásakor vele volt még három férfi. A nyomozás eddigi adatai szerint négyen 2019. szeptember 17-én egy tatabányai nyugdíjas nőtől szerezték meg a pénzét és két arany gyűrűjét.

A Békési Rendőrkapitányság Cs. Norbertet és társait, a 46 éves sajtószentpéteri L. Jenőt, a 49 éves mezőkövesdi S. Istvánt és a 33 éves szintén mezőkövesdi M. Ádámot csoportosan, bűnszövetségben elkövetett kifosztás bűntett megalapozott gyanúja miatt őrizetbe vette. A rendőrség vizsgálja, hogy gyanúsíthatóak-e további, hasonló bűncselekmények elkövetésével.

A történtek kapcsán a rendőrség ismételten kéri, hogy váratlanul érkező idegeneket senki ne engedjen be a házába, lakásába! A közüzemi szolgáltatók a mérőórák leolvasási időpontjait előre közlik. A leolvasók pedig visszatérítést készpénzben nem viszek házhoz. Az esetleges túlfizetéseket a cégek a későbbi számlákon írják jóvá. A bűncselekmények megelőzése érdekében hasznos, ha a fiatalabb családtagok elmondják ezt idős szüleiknek, nagyszüleiknek, és megkérik őket arra, hogy előzetes egyeztetés nélkül becsengető ismeretleneknek ne nyissanak ajtót.

Forrás: police.hu

 

hirdetés