Kiváló minőségű lesz a termés, csak ne lenne benne annyi parlagfű

napraforgó Fotó: Pixabay

Befejezték az első napraforgótételek vizsgálatát a Concordia Közraktár Zrt.-hez tartozó Gabona Control laboratóriumaiban. Ezek alapján az idei termés minősége kiemelkedő, míg mennyisége átlagos lesz, derült ki a vállalat közleményéből.

hirdetés

Az ország különböző részeiről eddig beküldött minták alapján a magvak olajtartalma idén 44-48% között mozgott, átlagosan 46%-os volt. Ez kiváló minőséget jelent, a 44% feletti olajtartalomért már kereskedelemben felár (bonifikáció) is jár. A vizsgálatok alapján megfelelő a minták tisztasága is. Az eddig vizsgált tételek szennyezőanyag-tartalma ugyanis nem éri el a 2%-os határt, az azonban gondot jelent, hogy a mintákban a parlagfűmag (ambrozia) mennyisége több tételnél meghaladta az EU által előírt 50 ug/kg-os koncentrációt. Úgy tűnik, az idei gyomos szezonkezdést nem minden gazdaságban tudták helyrehozni.

hirdetés

Eközben már szállítják a nyers kukoricát is a gyárakba. Az esőzések miatt elsősorban a dezoxinivalenol (DON), a hosszan tartó forróság miatt pedig az aflatoxinok előfordulására van esély, így ezt a két gombatoxin-vizsgálatot idén minden tételnél elvárják, de a takarmánygyártásban ennél több toxin vizsgálatát is megkövetelhetik – írja az Agrárszektor.hu online agrárgazdasági újság.

hirdetés