Csapadékkal érkezik a csillagászati ősz

eső, havazás, csapadékos Fotó: Pixabay

Hétfőn csillagászati értelemben is kezdetét veszi az ősz, ezzel együtt csapadékosabbra fordul időjárásunk.

Szeptember 23-án helyi idő szerint délelőtt 9 óra 50 perckor érik ismét merőlegesen a Nap sugarai az Egyenlítőt. Ez az időpont az őszi napéjegyenlőséget jelenti, csillagászati értelemben is kezdetét veszi az ősz.

hirdetés

Az elnevezéssel ellentétben azonban nem ettől a naptól válnak hosszabbá az éjszakák a nappaloknál. A csillagászati kifejezés, definíció szerint, a Nap középpontjára vonatkozik, az égitest “széle” azonban reggel ennél hamarabb, este később hagyja el a horizontot. Fénye pedig, a légkörből való szóródásnak köszönhetően, ennél is korábban világítja be a félgömböt. A nappal hétfőn még 22 perccel meghaladja az éjszaka hosszát, egyezés csak a déli és északi félteke napszakjainak hosszát tekintve jön létre. Nálunk ténylegesen csak 26-át követően lesznek hosszabbak az éjszakák, mint a nappalok.

A naposabb, egyre melegebb hétvégét követően hétfőn nyugat felől nedvesebb légtömegek érkeznek, így a csillagászati ősz első napján búcsút inthetünk a ragyogó napsütésnek. A megvastagodó felhőzetből egyre többfelé számíthatunk esőre, záporokra, elsősorban a déli, délnyugati országrészben zivatarok is kialakulhatnak, melyek környezetében viharossá fokozódhat a légmozgás. Helyenként kiadós mennyiségű eső eshet. A hőmérséklet a vasárnapihoz képest néhány fokkal visszaesik, a legmelegebb órákban 14-22 fokot mérhetünk.

hirdetés

Keddre megérkezik a csapadékot okozó sekély ciklon hidegfrontja. Így kezdetben még többfelé eshet, majd napközben délkelet felé szorul vissza a csapadék, nyugaton és északon délután már hosszabb napos időszakok is lehetnek. A szél északira-északnyugatira fordul, a Dunántúl nyugati felén és a Bakonyban erős, viharos lökések kísérhetik. Átlagos hőmérsékletű őszi időre, délután 17-23 fokra készülhetünk.

A változékonyság ezt követően is megmarad, újabb csapadék a jelenlegi számítások szerint csütörtökre érkezhet. Jó hír viszont, hogy a hajnali órákban már sehol sem kell számítani fagyokra sem két méteres magasságban, sem a talaj közelében, és a nappali órákban is kellemesen alakul a hőmérséklet – írja az Időkép.


Kövessen minket Facebookon!