Nyolc tehergépkocsit tiltottak ki a forgalomból az ECR közúti ellenőrzési akción

Több mint 1300 teherautót és busz ellenőriztek az ECR európai akcióhetek keretében 2019. szeptember 17. és 19. között a hazai közutakon. A szakemberek 155 jármű esetében tártak fel kisebb-nagyobb szabályszegéseket.

hirdetés

Magyarország rendszeresen részt vállal a 14 európai ország közlekedési hatóságait tömörítő Euro Control Route (ECR) együttműködés havi-kéthavi gyakoriságú ellenőrzéseiből. A szeptember közepére időzített nemzetközi ellenőrzéssorozatban is három napon át dolgoztak a magyar szakemberek a hazai autópályákon és főutakon. Az akció elsődleges célja a veszélyes árut szállító gépjárművek és személyszállító autóbuszok műszaki biztonsági ellenőrzése volt.

hirdetés

A szakemberek a szállítási tevékenység dokumentációját, a gépjármű alkalmasságát, a gépjárművezetői okmányokat ellenőrizték. A személyszállító buszok esetében a műszaki biztonságot vizsgálták. Kiemelt figyelemmel a tűzoltó készülékek meglétére és érvényességére, az engedély nélküli átalakítás (pl. pótüzemanyag tartály) felderítésére. A veszélyes árut szállító gépjárművek esetében a rakománynak, megfelelő rögzítésének, biztonságának ellenőrzése volt a fő feladat.

Az akció három napja alatt összesen 1115 tehergépkocsi és 220 autóbusz ellenőrzése történt meg. A megyei kormányhivatalok munkatársai 128 teherautó és 27 busz vizsgálata során derítettek fényt különböző súlyú szabályszegésekre. A feltárt hiányosságok, mulasztások mértéküktől függően helyszíni bírsággal, műszaki vizsgálatra való berendeléssel, engedély bevonásával, a gépjármű feltartóztatásával vagy rendőrségi feljelentéssel szankcionálhatók. Nyolc tehergépkocsi műszaki-közlekedésbiztonsági szabályszegés, túlsúly vagy nem biztonságos rakományrögzítés miatt nem folytathatta útját.

A 2019-ben eddig öt alkalommal végrehajtott ECR-akcióhetek során a Magyarországon megvizsgált több mint 5400 személy- és áruszállító járműből minden tizedik problémásnak bizonyult. A nemzetközi ellenőrzésekben idén októberben és novemberben is részt vesz majd a magyar hatóság a közlekedésbiztonság javítása, a balesetek megelőzése és a szabálykövető vállalkozások védelme érdekében – tájékoztatott az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

hirdetés