Kirándulóidőt hoz szeptember utolsó hétvégéje, majd lehűlés jön

ősz, lehűlés, napos, vasárnap Fotó: Pixabay

A csütörtöki öntözés után szárazabb napok következnek. A hétvége kellemes kirándulóidőt hozhat 20 fok feletti maximumokkal, de már körvonalazódik a következő lehűlés.

hirdetés

Az elmúlt héten megérkeztek az első őszi fagyok, de még nem kell hideg, őszi időre berendezkedni. Legalábbis szeptemberben még biztos nem, az előttünk álló 6 napban változó nedvességtartalmú, de az átlagosnál melegebb levegő áramlik térségünkbe nyugat, délnyugat felől. Ez röviden annyit jelent számunkra, hogy túlnyomóan napos, kellemes őszi időre készülhetünk.

hirdetés

Csütörtökön egy hidegfront nyomán északnyugatira fordul a szél, jelentős mennyiségű csapadék érkezhet. A legfrissebb modellfutások alapján a csapadék első hulláma eső formájában nyugat-kelet irányba halad keresztül hazánkon, a nap második felében pedig elszórtan záporok, esetleg zivatarok alakulhatnak ki. A Dunántúlon és a középső tájakon feltámad az északnyugati szél. A maximum-hőmérséklet 15-21 fok között alakulhat.

Pénteken már túlnyomóan napos, gomolyfelhős időre készülhetünk, csak néhol északkeleten alakulhat ki kisebb zápor. A délnyugati szelet mérsékelt, néhol élénk lökések kísérhetik. A csúcshőmérséklet 19-25 fok között alakulhat.

A hétvége is kirándulóidőt tartogat, de nem lesz zavartalan a napsütés, szombaton főként fátyol-, vasárnap gomolyfelhők lehetnek az égen. Szombaton az északi tájakon néhol kisebb zápor is kialakulhat, vasárnap nem várható csapadék. A mérsékelt, élénk lökésekkel kísért délnyugati szél biztosítja a kellemes hőmérsékletet: délutánonként 20-26 fok között alakulhat a csúcshőmérséklet. A hajnalok se lesznek hidegek, 7-15 fokos minimumokra van kilátás.

Már körvonalazódik egy jelentősebb lehűlés október elején. A jelenlegi számítások szerint szeptember utolsó és október első napja még meleg időt, 22-27 fok közötti maximumokat hozhat élénk, erős délnyugati széllel, helyenként záporral, zivatarral. Majd jövő szerdán esővel, erős, viharos széllel érkezhet meg a lehűlés. Ez azonban még bizonytalan, ahogy a közeledő lehűlés mértéke és időbeli lefolyása is. Addig is érdemes figyelni előrejelzéseinket – írja az Időkép.

hirdetés