Márton Anita október 2-től szerepel a világbajnokságon

Atlétikai, Márton anita, csapat Fotó: MTI/Bodnár Boglárka (archív)

Márton Anita, a magyar atlétika első és mindezidáig egyetlen világbajnoka október 2-án kezdi meg a szereplését a dohai Vb-n. Nagyon boldogtalan lenne, ha kimaradna a női súlylökők egy nappal később következő döntőjéből.

hirdetés

A 30 esztendős dobóatléta szerint a várhatóan 29 fős mezőnyből senki sem mehet biztosra. De ha valaki mégis, az csak a címvédő kínai Kung Li-csiao lehet, aki az idei 13 versenyéből 12 győzelmet tudott kihozni. Nem mellékesen a 2019-es világranglistát is a jól megtermett ázsiai vezeti, méghozzá toronymagasan.

hirdetés

„A velem egyidős Kung az egyetlen a Dohában felsorakozó mezőnyben, aki idén 20 méternél nagyobb eredménnyel büszkélkedhet. De nála is bekövetkezhet egy rövidzárlat. És az sem kizárt, hogy a mögötte következő két amerikai, Ealey és Ewen, valamint a jamaikai Thomas-Dodd nem tör borsot az orra alá. Dohában minden megtörténhet, csak az nem, hogy veszélybe kerülne az orosz Liszovszkaja 22.63 méteres „kozmikus” világcsúcsa. Ezt 1987 óta senkinek sem sikerült megközelítenie. Más világ volt 32 évvel ezelőtt. Nem volt olyan következetes szigor, mint mostanában, amikor egy 19 és félméteres dobással is rendre érmet lehet nyerni” – nyilatkozta a tavalyi évet sérülése és lassú felépülése miatt szinte egészében elengedni kényszerülő Márton Anita az SzPress Hírszolgálatnak.

Döcögős utat járt be, de már jó a kedve

A nagy küzdőként és hajrázóként elismert Mártonnak szabadtéren 2016 óta 19.87 méter az egyéni rekordja. Ezt idén megközelíteni sem tudta. Sokáig úgy tűnt, hogy minél jobban szeretne felzárkózni a világelithez, annál bizonytalanabb a dobókörben és sajnos eredménytelenebb is. Ekkor mondta azt Eperjesi László, az edzője, hogy egyetlen technikailag jól összerakott dobás is visszazökkenthetné a régi kerékvágásba, az önbizalomerősítő már majdnem tökéletest azonban szeptember 10-ig csak pedzegette. Akkor történt, hogy Európa-válogatottként 18.95-öt dobott Minszkben, amivel a tizedik helyre tornászta fel magát a világranglistán.

„Dohában senki sem foglalkozik majd azzal, hogy kinek mi volt a legjobbja a világbajnokság előtt. Ott, a Khalifa stadion dobókörében már csak az fog számítani, hogy a selejtezőben, majd a döntőben ki hogyan tud összpontosítani és engedelmességre bírni az izmait. Döcögős utat jártam be, de most úgy érzem, hogy feljövőben vagyok. Az elmúlt hetekben a dobásaim és a súlyemelő eredményeim is jókedvre derítettek. Egészséges vagyok, nem fáj semmim se, hozom a 95 kilós versenysúlyomat. Erőből és régi formámra emlékeztető technikával – reményeim szerint – 19.50-ig is repíthetem a 4 kilós súlygolyót. Ez akár egy jó helyezéshez is elegendő lehet. Főleg ha arra gondolok, hogy két éve a londoni világbajnokságon 19.49-cel lettem ezüstérmes.

Idén már tízszer ellenőrizték

Hiába csak tizedik a világranglistán, és idén a szokásosnál jóval kevesebbet is versenyzett, a doppingellenőrzései úgy soroztak, mintha Márton Anita egyéni csúcsokat döntögetett volna. „Ha jól számolom, összesen tíz alkalommal kerestek meg a magyar és a WADA ellenőrök Magyarországon, illetve vittek el mintavételre, ha külföldön versenyeztem. Ez így volt mindig, ahogy most is, de ez így van rendjén. Pályafutásom egyik legnehezebb versenye vár rám, de nem a hőség miatt, hiszen a rendezők azt ígérik, hogy a stadion küzdőterén 23-24 fokos lesz a hőmérséklet. Itt most sokkal inkább az a kérdés, hogy pályafutásom első, és remélhetően utolsó, hosszú kényszerszünete után képes leszek-e elkapni a fonalat, tűzbe jönni, és a döntő pillanatban úgy kihomorítani, ahogy azt a múltban már többször is megtettem” – ezzel búcsúzott a vasárnap Dohába repülő olimpiai bronzérmes.

Forrás: Magyar Atlétikai Szövetség

hirdetés