Harminc éves a Tevan Könyvkiadó

könyvbemutató Fotó: Körös Hírcentrum

A Tevan Könyvkiadó megalapításának 30. évfordulója alkalmából a Békés Megyei Könyvtárban tartottak könyvbemutatót. A bemutató elején egy 1989-ből származó cikket olvastak fel, ami a Könyvkiadó megalapításáról szólt. Ezt követően, Herczeg Tamás országgyűlési képviselő – aki maga is részt vett a kiadó tevékenységében -, mondott beszédet.

hirdetés

A Tevan Könyvkiadó és az a szellemi műhely, amely a kiadót követően megalkotta a Bárka című folyóiratot egy fontos, nagy jelentőségű közeg volt nem csak a Békéscsabaiaknak, hanem az egész megyének. A város, a megye, a régió, de még az ország életében is jelentős szerepet töltött be. Ahogyan a Bárka is, ami akkor és még most is jelentős irodalmi folyóirat. A kiadó gondozásában egyébként Herczeg Tamásnak is megjelent verses kötete Világ-váltás címen, de van szociológiai jellegű munkája, valamint egy történeti jellegű esszéje is.

hirdetés
Fotó: Körös Hírcentrum

Tulajdonképpen, dacból született ez a kötet. Annak idején a Művelődési Történet Békéscsabáról című vastag kötetbe írtam a képzőművészeti részt, egy lexikont – kezdte dr. Cs. Tóth János művészeti író, szerkesztő. Amikor pedig a kiadó már bőven működött, az irodalomtörténetet író F. Mihály viszont egy szót sem írt róluk. Pedig akkoriban már legalább 100 kötetet kiadtak. A város vezetői úgy gondolták, hogy ez így nincs rendjén, és bár megkértek egy másik írót hogy írjon róluk, de ez nem történt meg. Így most, bár 30 év eltelt, ennek eleget tettek ezzel a könyvvel, aminek kiadása a Nemzeti Kulturális Alapnak köszönhető.

A könyvben az elmúlt évtizedekből, minden megjelent könyv borítója helyet kapott, ami a Tevan Kiadónak köszönhetően jelent meg. Legyen az szépirodalmi mű, versek, prózák vagy éppen történelmi munkák. De szerepelnek a repertoárban képzőművészeti esszék vagy éppen gyerekkönyvek borítói is. A könyvbemutatón több olyan író, költő is megjelent, akiknek megjelent kötete a Tevan Kiadó jóvoltából.

A rendszerváltás előtt két évvel jött létre a Könyvkiadó, Cs. Tóth Jánosnak már ekkor múltja volt, hiszen a csabai Dürer nyomdában ő gondozta a Békés megyei fiatalok írásait tartalmazó Szilágyi Ákos által szerkesztett kötetet. Tagja volt a Békés Megyei Fiatal Alkotók Körének is az 1970-es években. Azonban 1982-ben végül be kellett fejezniük és feloszlatták a kört, amiben komoly művészek kaptak szárnyra, mint Gubis Mihály, Szereday Ilona vagy Széri Varga Géza.

Aztán kezdte működését a Kiadó, ahol több név is felmerült, akik betölthették volna az igazgatói posztot. Ám mégis Jánosra esett végül a választás, ami azt eredményezte, hogy fiatalon, 38 évesen a Tevan élére került. Az ötfős csapat élén ott volt Petőcz Károly tipográfus is, akinek már neve volt akkoriban, így indult hát el a Tevan Kiadó, és működött egészen 2004-ig.

hirdetés