Viharos szelet hoz északra a hétfői front

viharos, időjárás, borult Fotó: Pixabay

Viharos szél támad a hétfőn érkező hidegfront nyomában északon, 80-90 km/órás lökések is lehetnek, jelentős lehűlés azonban még nem várható.

Nyugodt, kissé szeles vasárnap után hétfőn egy hidegfront éri el nyugat felől hazánkat. Jelentős csapadékot nem hoz ugyan magával, inkább csak elszórtan alakulhat ki egy-egy zápor, esetleg zivatar. Nyomában viszont az ország északi felén viharos nyugati-északnyugati szél támad, a legerősebb széllökések sebessége akár a 80-90 km/órát is elérheti. Fázni azonban nem fogunk, a csúcshőmérséklet az ország nagy részén 25 fok körül alakul, sőt néhány helyen 26-27 fokot is mérhetünk majd a délutáni órák folyamán.

hirdetés

A front mögött keddre sem esik vissza jelentősen a hőmérséklet. Bár kicsit hűvösebb lesz a reggel, napközben a napos időben 20 és 25 fok közé melegszik a levegő. A szél délire fordul, északnyugaton erős, néhol viharos lökések is kísérhetik, jelezvén ezzel egy újabb hidegfront közeledtét, mely szerdán éri el térségünket. Ez a front már jelentős lehűlést hoz magával, a szerdai 19-26 fokot követően csütörtökön már csak 15 fok körüli maximumokra számíthatunk, ráadásul a hőérzetet az erős, viharos északi-északnyugati szél tovább csökkentheti. A front átvonulását sokfelé kísérheti csapadék, helyenként kiadós mennyiségű eső is lehullhat – írja az Időkép.