Megkezdődtek az Országos Könyvtári Napok

Fotó: Körös Hírcentrum

Az országosan megrendezett Könyvtári Napokra Békés megye számos könyvtára is programokkal kedveskedik a könyvek szerelmeseinek. A mai napon a Békés Megyei Könyvtár mellett a Mezőkovácsházi Városi Könyvtár, a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár, valamint az orosházi Justh Zsigmond Városi Könyvár is részt vett a sajtótájékoztatón.

hirdetés

A Könyvtári Napok rendezvénysorozatot a Nemzeti Kulturális Alap támogatja, hogy valamennyi könyvtár a legkisebbektől a legnagyobbakig tudjanak programokat szervezni. Minden évben valamely tematika mentén haladnak, amihez kapcsolódva rendeznek többek között író-olvasó találkozókat, gyerekprogramokat, játékokat, kiállításokat és könyvbemuatókat. Az idei téma a Könyvtárak az emberért és Felelősség a Földért, ami a fenntartható fejlődést, a környezetvédelmet népszerűsíti – mondta el Rakonczás Szilvia a Békés Megyei Könyvtár igazgatója.

hirdetés

Ez a téma különleges alkalmat adott a Békés megyei könyvtárak számára arra, hogy faültetéssel próbáljanak tenni Földünk védelméért. A Mezőkovácsházi könyvtár igazgatójának, Albertus Lászlónak ötlete volt a faültetés, mint program. Ezen kiindulva több, az országban lévő könyvtár is csatlakozik a kezdeményezéshez. A Könyvtári Napok alatt, több kedvezménnyel szolgálnak az intézmények a tagok és a még nem tagok számára is. Több helyen például elengedik a kölcsönzési késedelmi díjat. Olcsóbban, vagy akár ingyen regisztrálhatnak a könyvárakba azok, akik eddig halogatták a könyvtárakhoz való csatlakozást.

Rakonczás Szilvia kiemelte, a könyvtárak már régen nem csak információt, könyvolvasási vagy internetezési szolgáltatást nyújtanak, hanem egyfajta közösségi teret alakítanak ki a szervezett programokkal, előadásokkal. Ezekbe a közösségi élménybe pedig nem csak a gyerekeket érdeklő programokat szerveznek, de az időseken kívül a közép korosztály számára is izgalmas, érdekes események vannak.

Az Ültess fát és olvass alatta könyvet kezdeményezést elindító Mezőkovácsházi Könyvtár még májusban felvetette az faültetés ötletét. Ezt most meg is valósítják, hogy felhívják a figyelmet a környezetvédelemre, a környezettudatosságra valamint a klímaveszélyre. A faültetés eseménye köré más programokat is szerveznek, mint a rajz-, szavalóversenyek vagy előadások, amik szintén a környezetünk védelmére hívják fel a figyelmet.

Már több mint 150-200 könyvtár csatlakozott a kezdeményezéshez a legkisebb könyvtáraktól kezdve a megyei könyvtárakig. Még nincs információ arról, hogy pontosan hány fát ültetnek el, majd gondoznak a későbbiek során. Azonban Vésztőn például 20 fát szeretnének, míg más városokban 30 fát terveznek elültetni.

A könyvtárfákat a Mezőkovácsházi könyvtár honlapjáról elérhető térképen jegyzik fel, ahol jelenleg a már regisztrált könyvtárak fel is vannak rajta tüntetve. A város könyvtára emellett rengeteg programmal várja a látogatókat, például a hagyományosan megrendezett mesevetélkedővel a Magyar Népmese napja alkalmából. De lesz többek között helytörténeti előadás is, könyvbemutatók, fellépők és játszóházak.

A Békés Megyei Könyvtár és fiókkönyvtárainak rendezvényeiről Lukoviczki Anna igazgatóhelyettes adott tájékoztatást. A megye települési könyvtáraiban több mint kétszáz programmal várják az embereket. A Könyvtári Napokhoz pedig több mint 70 intézmény csatlakozott, akik több mint ötezer programmal készülnek az olvasóknak ország-szerte.

Békéscsabán e program keretében mutatják be a Sose halok meg? című Koltai Róbert életéről szóló könyvet, melynek vendége a 75 éves színművész, valamint a könyv szerkesztője, Gál Ildikó lesz. Továbbá egy dedikált példány is kisorsolásra kerül a vendégek körében. Békéscsabán már most megérkezik a Mikulás, ugyanis aki télapóruhában érkezik a könyvtárba, ingyenesen regisztrálhat. Ezen felül a látással kapcsolatban Tuska János József látszerész tart előadást, Lipovszky Csenge illatesztéta pedig interaktív előadásra várja a látogatókat. Valamint a megyei könyvtár is ültet egy japán díszcseresznyefát.

A 10. Könyvtári Éjszakán Finnországgal ismerkedhetnek meg az olvasók. Itt találkozhatnak és fotózkodhatnak Muminnal a híres finn meseszereplővel, Réz Andrással, aki a krimik világába kalauzol, valamint a Finn metálzene kedvelői eddig nem hallott érdekességeket hallgathatnak meg Fodor György előadásában.

Dézsi László a gyulai Mogyoróssy János Városi Könyvtár igazgatója elmondta, hogy akik késve hozzák vissza ezen a héten a kikölcsönzött könyveket, a késedelmi díjat nem kell kifizetniük. Itt is részt vehetnek a gyulai olvasók előadásokon, vagy egy könyvszobrokat készítő szobrász kiállításán.

Lesz könyvbemutató is Kocsis Mihály Gyuláról elszármazott testnevelő tanárról, akinek a fia mutatja be könyvet. Egy másik bemutató során egy fiatal szerzővel Kovács Liliánával a Fénypont című regény kapcsán beszélgetnek, aki egy kiadó által meghirdetett országos regényíró pályázatán nyert díjat a könyvével. Ezen felül pedig Grecsó Krisztián Vera című könyvbemutatóját is Gyulán nézhetik meg az érdeklődők. Idén Gyulán fát nem ültetnek, ugyanis egy pályázat során japán kert kialakítására kerül sor a könyvtár kertjében.

Buzai Csaba az Orosházi könyvtár igazgatója bejelentette, hogy az önkormányzat jóvoltából, az idei évtől nem kell regisztrációs díjat fizetniük azoknak, akik ezentúl szeretnék igénybe venni az orosházi könyvtár szolgáltatásait. A Könyvtári Napok alkalmából felolvasásokat, játékokat, diavetítéseket szerveztek a mai napra, de lesz véradás is, ami immár hagyományként szerepel a Justh Zsigmond Városi Könyvárban.

Ezen felül lesz hangverseny az Alföld Quartet előadásában, biciklitúra Gádorosra, ahol látogatást tesznek Justh Zsigmond sírjánál, valamint elhelyeznek egy koszorút. Sulyok Csaba könyvbemutatóján is részt vehetnek az érdeklődők, valamint Borsa Brownnal is találkozhatnak egy közönségtalálkozó keretében. A Ments Könyvet akció keretében száz darab a könyvtárosok által kiválasztott, tíz éve nem kölcsönzött könyvet menthetnek meg a selejtezéstől.

Az Országos Könyvtári Napok szeptember 30-tól, október 6-ig tart, de több könyvtár programja ezen az időponton túl is megrendezésre kerül. Követve a könyvtárak honlapjait, közösségi oldalait tájékozódhatnak az olvasni szeretők a pontos időpontokról és a programok részletes leírásáról.

hirdetés