Milan Lukáč alkotásaiból nyílt kiállítás a Munkácsyban

milan Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum

Szeptember 26-án nyitotta meg kapuit Milan Lukáč szlovák képzőművész Szünidei üdvözlet című időszaki kiállítása a Munkácsy Mihály Múzeumban.

hirdetés

A Munkácsy Mihály Múzeum és a tőketerebesi Dél-Zempléni Múzeum és Kulturális Központ együttműködésében megvalósuló tárlat keretében a neves alkotó különleges szobormunkái mellett rajzaival és nagyméretű festményeivel is megismerkedhetnek a békéscsabai művészetkedvelők.

Milan Lukáč nagyszámú egyéni tárlata megtekinthető volt Szlovákiában, Csehországban, Ausztriában, de bemutatkozott Németországban, Franciaországban, Svájcban, Hollandiában, Belgiumban, Luxemburgban, Olaszországban, Spanyolországban. Majd Európán kívül, Mexikóban és Kanadában is. Közönsége sok csoportos kiállítás résztvevőjeként is találkozhatott vele.

milan
Fotó: Munkácsy Mihály Múzeum

1985-ben és 1990-ben neki ítélték a párizsi Académie des Beaux-Arts fiatal szobrászok minősítésére alapított díját, 1988-ban pedig kiérdemelte a modern szlovák tipográfia atyja, Martin Benka nevét viselő díjat. 1995-ben elnyerte a pozsonyi Holokauszt Emlékmű pályázatának első díját, 1998-ban pedig az iglói (Spišská Nová ves) Milan Rastislav Štefánik Emlékmű pályázatának díját. Az elismert köztéri szobrász művei világszerte köz- és magángyűjtemények anyagát gazdagítják.

A nagy érdeklődéssel kísért kiállításmegnyitón Ando György múzeumigazgató köszöntötte a megjelenteket, majd JUDr. Emil Kuchár, a Szlovák Köztársaság főkonzulja, dr. Bacsa Vendel, Békéscsaba Megyei Jogú Város főjegyzője és Beáta Kerestanová, a Dél-Zempléni Múzeum és Kulturális Központ igazgatója mondta el köszöntő beszédét.

A tárlatot, amelynek kurátora Gyarmati Gabriella, a Munkácsy Mihály Múzeum művészettörténésze volt PhDr. Ludovít Petránsky, az ASB (JAGA Group s.r.o.) kiadó főszerkesztője nyitotta meg. A rendezvény ideje alatt Nagy Zsuzsanna, a tőketerebesi múzeum munkatársa tolmácsolt. A különleges kiállítás 2019. szeptember 26-tól 2020. január 5-ig a múzeum Konferenciatermében látható.

Forrás: Munkácsy Mihály Múzeum

hirdetés