Pár nap múlva brutális poloskainvázió jön!

poloska

Már most rendkívül sok poloska próbál elbújni a közelgő hideg elől és előszeretettel próbálnak otthonunkban elrejtőzni.

hirdetés

Fontos megjegyezni: nem veszélyes, csak nagyon zavaró, és büdös! A mezei poloska emberre veszélytelen rovar. Főként növények nedveit fogyasztja. Mivel szúró/szívó szájszervvel rendelkezik előfordulhat, hogy az embert megcsípi, ez azonban ritka, és csak akkor fordulhat elő, ha közeledésünket támadásnak veszi. Ekkor védekezésképp bűzt áraszt magából és minél többen vannak, annál inkább érezhetővé válik a bűz már a lakásban is.

hirdetés

A tél közeledtével a túlélésre játszanak!

A tél közeledtével egyes térségekben sajnos inváziószerű mennyiségben is megjelenhetnek. Sokan számolnak be arról, hogy napjában 10-20-at, egyesek akár 100 körül is összefognak belőle. Vagyis nagyon sokan vannak, és ősszel már ők is a túlélésre mennek.

A hideg elől menekülnek a melegebb lakásokba, házakba. Jelenlétük azonban még ekkor sem veszélyes, csak nagyon (nagyon, nagyon) kellemetlen.

A mezei poloska abszolút a természethez köthető rovar. Növények nedveit szívja, és petéit is növények leveleire helyezi el. A fiatal egyedek nem hagyják el a fák leveleit csak felnőtt korukra. Ahhoz, hogy megszabaduljon tőlük a zöldterületek, és fák tömeges kezelésére lenne szükség. Vagyis legalább egy olyan volumenű, jól megtervezett irtásra lenne szükség, mint a szúnyogok ellen. De ez rengeteg pénz lenne, nem beszélve arról, hogy a szigorú biocid rendeletek, amik Magyarországon jelen vannak, nem is tennék lehetővé az ilyen mértékű irtásukat.

Jó lenne a szúnyogháló, ha az tényleg védene!

A szúnyogháló jó lenne, de sajnos a mostani rolós rendszerek nem éppen a precíz zárásról ismertek. A sínrendszerben simán átmásznak egyik oldalról a másikra, de gyakran alul, ahol a sörte van sem zár jól egy ilyen szúnyogháló. Mindenképpen olyan szúnyogháló legyen felszerelve, ami megfelelően zár. Ilyen lehet a fix szúnyogháló is, de mindenképpen érdemes jó alaposan körül nézni. Ideiglenes szúnyoghálózásra még a tépőzárral rögzített is jó megoldás.

Vizsgáljunk meg minden lehetséges betörési pontot:

Nemcsak közvetlenül az ablakon keresztül jöhet mezei poloska a lakásba. Egy belsőtokos redőnyön keresztül is jöhetnek, ahogy akár egy egyszerű fali szellőzőn, de télen akár egy beépített tetőtér felső mennyezeti világításán keresztül is. Egy erkély esetében persze sokkal többről van szó, de érdemes mindent latba venni. Minden lehetséges bejutási pontot el kell előlük zárni. A résekkel együtt.

Egy egyszerű házi praktika, amivel távol tarthatjuk őket: Készítsen fokhagyma spray-t!

Öntsön 2 bögre vízbe (500ml), 4 teáskanál szárított fokhagymaport, és keverje fel jól az oldatot. Az elkészített oldattal kezelje le az ablakpárkányokat, külső falszakaszokat az ablak körül, és egyéb olyan területeket, amit gyakran látogatnak a mezei poloskák. A fokhagyma szaga sok esetben sikerrel távol tartotta a mezei poloskákat az érintett felületről. Egyeseknek sikerült a napi 20-30 poloskát néhány darabra szorítani. Fokhagymaport bármely élelmiszerüzletben fog találni a fűszerek között.

Miután elkészítette az oldatot pár óra elteltével már használhatja is. Az oldatot öntse egyszerű virágpermetezőbe, majd permetezze le az érintett külső falszakaszt az oldattal. Párkányokat, redőnytokokat szintén.

Reméljük, ez tényleg hatásos módszer a poloskák távol tartására!

Forrás: abatox.hu

hirdetés