Közel három évtizeden át dolgozott az Orosházi Kórházban

orosházi Fotó: Orosházi Kórház

29 évnyi orosházi munka után nyugdíjba vonult az Orosházi Kórház Csecsemő- és Gyermekosztályának osztályvezető főorvosa, dr. Varga Sándor. Ezen alkalomból kérdezték a főorvost országváltásról, orvoslásról, életről, halálról és hogy miért jó gyerekeket gyógyítani.

Dr. Varga Sándor 1945-ben született az erdélyi Marosvásárhelyen. Általános és középiskolai tanulmányait szülővárosában végezte, majd szintén ott szerezte gyermekorvosi diplomáját az egyetemen. Ezt követően a városi kórházban lett alorvos és szakorvos. Innen Sepsiszentgyörgyre került a Kovászna megyei kórház gyerekosztályára. 5 év szakorvosi munka után lett a sepsiszentgyörgyi kórház 110 ággyal működő gyerekosztályán osztályvezető főorvos. 1990-ben települt át Erdélyből Magyarországra.

hirdetés

– Rengeteg érzelem és emlék kavarog bennem. Nem volt egyszerű az az időszak, hiszen nyelvet, kultúrát és szakmai tudást kellett váltanom néhány hét alatt. De szerencsém volt, mert nagyon sokan segítettek. Külön hálával gondolok dr. Boda Domokosra, a szegedi gyermekklinika professzorára. Neki köszönhetem a magyarországi karrieremet. Teljesen ismeretlenül is megbízott bennem, tanított, támogatott. Így új életet tudtunk kezdeni a családommal Magyarországon. Az első hónapokat Szegeden töltöttem, ahol tanultam a magyar medicinát, hiszen át kellett állnom a román rendszerről. A professzor úr egy napon aztán azt mondta, ha vállalom, elmehetek egy közeli kisváros kórházába osztályvezető főorvosnak a gyerekosztályra. Vállaltam, így kerültem az orosházi intézménybe. Óriási kihívás volt, rengeteget kellett dolgozni, fejlődni, tanulni, küzdeni. De megérte, hiszen csináltunk egy jól menő gyerekosztályt – foglalja össze néhány mondatban az elmúlt három évtized történéseit dr. Varga Sándor.

Azt mondja, már az elején érezte, hogy a gyermek szakorvosi végzettség önmagában nem elég. Ezért szakvizsgázott neonatológiából, más néven újszülött-gyógyászatból. Ez az egészséges és a rendellenességgel született újszülöttek kórtanával foglalkozik. Emellett érdekelte az egészségügy gazdasági háttere is, a vezetéstechnika és a szervezés. Ezért elvégezte az egészségügyi menedzser szakot is.

– Ez óriási segítség volt, innentől az orvoslás mellett gazdaságilag is átláttam az egészségügy teljes képét. Később egy ottani tanárom, Belicza Éva segítségével belevágtam az egészségügyi minőségbiztosításba is. Ez nagyon hasznos volt, hiszen Orosházán segítettem megcsinálni a kórház minőségbiztosítási rendszerét – emlékszik vissza a szakmai fejlődés éveire.

Nagyon hálás a vele dolgozó elhivatott ápolóknak, a kórházi gyógyítás csapatmunka

– Egy főnök egyedül semmit nem ér, ezért mindig az volt a cél, hogy a gyerekosztályon jó személyzet legyen orvosokból és ápolókból is. Ez meg is valósult, nekik köszönhetem, hogy közel három évtizeden át itt dolgozhattam, és mindig tudtunk megfelelő utánpótlást biztosítani. Bízom benne, hogy ez a jövőben sem változik – fogalmazott.

Varga főorvos nem csak a gyógyításból, hanem a fejlesztésekből is kivette a részét. Sok pályázatot írtak, ezek jó része nyert is, így tudták apránként egyre jobban felszerelni az orosházi osztályt.

– Összehoztuk a patológiás újszülött osztályt, aminek a teljes hátterét – lélegeztetés, inkubátorok, monitorok, infúziós pumpa – megoldottuk, ezzel komolyan fejlődött az osztály műszerparkja. A másik cél, hogy a gyerekek vidám környezetben gyógyuljanak, így a hideg, fehér falakra felkerültek a színes képek, amiket ismert alkotók készítettek. Családbarát környezetre törekedtünk, így nálunk már akkor is volt az anyáknak ágy, hogy bent aludhassanak a gyerek mellett, amikor az országban ez még nem volt jellemző. Az utóbbi időszak eredménye pedig, hogy légkondicionáltuk az osztályt, így pedig sokkal komfortosabb a gyógyulás és a munka is.

Szakmai oldalról mindig arra törekedett, hogy a beteg gyerekekkel ne kelljen folyton utazgatni más városokba a különböző vizsgálatokra, kezelésekre, hanem kapják meg az Orosházi Kórházban a teljes ellátást. – Gyerekorvos kollégáim ebben mindig partnerek voltak, így indult el Dimák Andor doktorral a gyermek pulmonológia, Csányi Ágnes doktornővel a gyermek gasztroentorológia, majd jött a kardiológia, pszichiátria és endokrinológia. Ezzel együtt kibővítettük a gyerek járóbeteg ellátás számát, így az anyagi és személyi lehetőségekhez mérten jelentősen nőtt a gyógyítás színvonala is – emelte ki.

Több mint 30 ezer gyermek gyógyításában vállalt szerepet

A kórházban évente több mint 1000 beteg gyermeket kezelnek, ez alapján dr. Varga Sándor az eltelt közel három évtized alatt több mint 30 ezer gyermek gyógyításában vállalt szerepet. De ahogy mondja, ezek csupán számok, a statisztika pedig nem adja vissza a valóságot, ami sokszor nagyon megrázó és embert próbáló.

– A sok öröm és siker mellett persze ott voltak a kudarcok is, amikor mindent megtettél, de nem sikerült meggyógyítani a kis beteget. A gyerekgyógyászat nem olyan, mint a felnőtteknél, hogy Istenem, beteg volt, meghalt. Nálunk minden elvesztett gyermekélet tragédia, a gyerekhalálok ütnek, ami őrült teher. A gyerekek őszinték és tiszták, így a gyerekorvoslás alapvetően egy tiszta világ. Persze vannak rossz társadalmi jelenségek, amik a nagyobb gyerekeket érintik. Az 1990-es években bejött a drog, az alkohol és egyéb szenvedélybetegségek, amit nekünk, orvosoknak is meg kellett tanulunk kezelni és gyógyítani. De összességében a gyerekek igazi tiszta lelkek – mondja kissé elérzékenyülve.

A gyógyítás mellett aktív volt a tudományos területen is. Öt alkalommal segített Orosházára hozni a Magyar Gyermekorvos Társaság Decentrum Tudományos Ülését, Gyopár Klub néven több alkalommal szervezett hazai és külföldi gyermekorvosoknak továbbképzést, 2006-ig bezárólag feldolgozta és két kötetben kiadta a gyermekosztályok történetét, társszerkesztője volt az Orosháza Egészségügye című kötetnek. 2006-ban megkapta a Magyar Orvosi Kamara által alapított Legjobb Orvos Díjat, emellett büszke tulajdonosa annak az arany gyűrűnek, amit 2008-ban a dr. László Elek Díj Orosháza Egészségügyéért kitüntetés mellé kapott.

A kórházi munka mellett évtizedek óta háziorvosként is dolgozik. Jelenleg Mezőhegyesen van háziorvosi praxisa, ami betegsége miatt épp szünetel.

– Bízom a mielőbbi gyógyulásban, és ha némileg csökkentett üzemmódban is, de szeretném folytatni a háziorvosi munkám és ha valamiben segíthetek, a kórháznak is rendelkezésére állok, hiszen 29 évet nem lehet egyik napról a másikra betenni a fiókba. Nyugdíjasan is hasznos akarok lenni. Nekem nem elég, hogy ülök a tévé előtt, és lassan, de biztosan hülyülök, ez a folyamat anélkül is megy, így szeretnék dolgozni – zárja a beszélgetést mosolyogva Varga főorvos a maga szokásos fanyar humorával.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ