Villamos szakmai napot rendeztek a Trefortban

villamos szakmai nap Fotó: Körös Hírcentrum

A Magyar Elektrotechnika Egyesület Megyei szervezete és a Békéscsabai Szakképzési Centrum rendezte a Villamos szakmai napot. A helyszínt Trefort Ágoston Szakgimnáziuma, Szakközépiskolája és Kollégiuma adta.

A szakmai nap keretében érdekes előadásokkal készültek a szervezők. A villamos szakmák szépségéről is szó esett, valamint az előnyeiről, arról, hogy milyen lehetőségek rejlenek benne, mint életpályában. A villamosipari kéziszerszámok gyártása és felhasználási területe mellett a led szerepéről is beszéltek a világítástechnikában.

hirdetés

A rendezvény tavaly indult útjának, és immár hagyományként a második alkalommal vehettek részt rajta a tanulók. A rendezvény elsődleges célja a szakma bemutatása a diákoknak – emelte ki Uhljár Erik Róbert a BSZC kancellárja.

A másodlagos cél, hogy a vállalkozók számára is bemutassák, hogy hogyan képzik a jövő szakembereit. A gazdaság Magyarországon is dinamikusan fejlődik, amivel lépést kell tartania az iskoláknak is, hiszen a fejlődéssel szükség van a szakképzett munkaerőre. A szakmai napon pedig a diákok látják, hogy milyen lehetőségeik vannak, tudnak választani a szakterületek közül is.

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta, hogy ebben az esztendőben többen jelentkeztek szakgimnáziumba az országban, mint sima gimnáziumba. Ez azt mutatja, a szakmáknak jövője van Magyarországon. Ahhoz, hogy valaki munkahelyet találjon, sok mindenre van szükség. A jó képzésen felül – amit a szakképzési centrum biztosít, arra is szükség van, hogy a munkaadók is bemutathassák a lehetőségeket amikből választani lehet. Ennek a kapcsolatnak az erősítését segíti egy ilyen szakmai nap.

A pályaorientációs tevékenység valamint a pályaválasztási tanácsadás közvetve ugyanazt a célt szolgálja mint egy szakmai nap. Hogy a diák megtalálja azt, ami számára érdekes, a motivációinak, tehetségének megfelelő. Majd pedig egy olyan munkahelyre tudjon menni, amely biztosítja, hogy a tanulása során szerzett tudást, és kompetenciákat hasznosítani tudja.

Az M44-es megépülése miatt bővülhet Békés megye gazdasága, ami azt jelenti, hogy több munkaerőre lesz szükség. Már jelenleg is folynak tárgyalások olyan cégekkel, befektetőkkel akik az M44 megépülése miatt látnak lehetőséget abban, hogy a megyébe, Békéscsabára jöjjenek – emelte ki az országgyűlési képviselő.

Kiss Tibor Békéscsaba Megyei Jogú Város alpolgármestere elmondta, hogy mindig nagy öröm, ha a szakmákat bemutatják a diákok számára. A szakképzés nagyon fontos a város számára, ahol nagyjából 11 ezer diák tanul: körülbelül hétezer középiskolás, valamint 4000 általános iskolás. Az önkormányzat igazából az óvodákért felel, ennek ellenére mindent megtesznek annak érdekében, hogy az oktatás is magas színvonalon folyhasson.

Korábban sajnos az volt a megszokott, hogy mindenféle képzést biztosítottak az iskolák, és ezekben a szakmákban végül a végzett fiatalok nem tudtak mindig elhelyezkedni. Most inkább azokat a szakokat részesítik előnyben, amikre itt helyben tudnak majd elhelyezkedni az emberek. Gondolhatunk itt a nyomdaiparra is, aminek Békéscsabán nagy jelene van, és például most nyílik majd meg a Nyomdaipari Képzőközpont, hogy kiszolgálhassák a munkáltatók igényeit.

Fontos a jövő szempontjából, hogy hogyan képzünk, mit képzünk, kinek és milyen színvonalon tesszük ezt – emelte ki Kiss Tibor.