Az új nyomdaipari képzőközpont kiegészíti majd a helyi vállalkozások technológiáit

Forrás: C-TERV Építésziroda Kft., Kvasz György vezető tervező

A Modern Városok Program keretében valósul meg Békéscsabán a nyomdaipari képzőközpont kialakítása, amely egy új tanműhely létrehozása mellett a kollégium fejlesztését is lehetővé teszi.

hirdetés

A Békéscsabai Szakképzési Centrum Szent-Györgyi Albert Szakgimnáziuma és Kollégiuma már komoly hagyományokkal rendelkezik a nyomdászképzés terén. Azonban ki kell használni minden lehetőséget a fejlődésre, ezért került bele a nyomdaipari tudás- és képzőközpont létrehozása a Modern Városok Program projektjei közé. A fejlesztés két részből áll. Egyrészt sor kerül a jelenlegi tanműhely átalakítására és bővítésére, valamint a kollégium részleges felújítására. A kivitelezésre fordítható támogatási összeg közel 1,9 milliárd forint. A munkálatokat a Novus-Dom Építőipari Kft. végzi. A fejlesztés július közepén indult, és a tervek szerint 2020. május elején fejeződik be.

hirdetés

Mucsi Balázs, a szakképzési centrum főigazgatója a projekttel kapcsolatban megosztotta, egy valódi sikertörténetről beszélhetünk. A gazdaság szereplői, a szakmai szervezetek, az oktatási intézmények, és maga a városvezetés közösen egy olyan fejlesztésbe kezdhet, amelynek kimutatható számok alapján jövője van. Ma aki a nyomdaipari képzést Békéscsabán elvégzi, szinte biztosan állást is kap a városban. Ez a gondolatsor indította el a projektet is. Azonban látszik az, hogy a nyomdaipar területén olyan fogásokat kell már megtanulni a diákoknak, ami a duális képzésben már nehezen oldható meg. Ezért döntöttek egy európai színvonalú képzőközpont kialakítása mellett.

A projekt során jelentősen megújul a BSZC tagintézménye. Az infrastruktúra több mint a duplájára fog nőni, az iskola épülete bővülni fog egy új épületszárnnyal, valamint a szakmai fejlesztési projekt keretében új tananyagot állítanak össze az oktatók, módszertani kompetenciát igyekeznek majd átadni a diákoknak.

Sántáné Fazekas Tünde, a Békéscsabai Szakképzési Centrum nyomdaipari gyakorlati oktatásvezetője kiemelte, hogy az utóbbi években jelentősen felgyorsult a nyomdaipar fejlődése. Az eddigi képzés az ofszet technológiát fedte le, ami a legelterjedtebb a városban és az országban is. Viszont például egyre inkább foglalkozni kell a flexo nyomtatással, ami főleg a csomagolóipar területén kezdte el térhódítását. Emellett több új géppel is bővül majd az iskola eszközparkja, ezáltal a diákok tudása is egyre szélesebb körű lesz.

A vállalkozások is nagy részt vállaltak a képzőközpont megálmodásában. Magát a gépparkot is a legmeghatározóbb békéscsabai nyomdaipari szereplők segítségével állították össze. Mégpedig olyan formában, hogy ne konkuráljon a helyi piaci szereplőkkel, hanem inkább kiegészítse a Békéscsabán már meglévő nyomdaipari technológiákat. A cél olyan gépek kiválasztása volt, amelyek segítségével a városban tarthatnak olyan projekteket, megrendeléseket, amelyeket korábban a régióban nem tudott senki elvállalni, csak az ország más pontján.

A Mucsi Balázzsal és Sántáné Fazekas Tündével készült interjút itt meghallgathatják:

hirdetés

Szóljon hozzá!

8 + 2 =