Mínuszok után jön a felmelegedés

enyhül, Hidegfront, enyhe, fagy, fagyok, leghűvösebb, melegszik, Hidegfront, mínuszok, tavaszias, felmelegedés, télies Fotó: Pixabay

Hét elején többfelé csökken 0 fok alá a hőmérséklet, hétvégén viszont visszaköszönni látszik a 20 fok, érkezik a felmelegedés.

Bár a napokban sorra érik egymást a hidegfrontok, egyre lehűtve a levegőt, még korántsem kell, hogy eluralkodjon rajtunk a téli hangulat. A szombati hidegfrontot követően tovább csökken a hőmérséklet, hideg reggelekre és hűvös délutánokra kell számítanunk.

Hétfő hajnalban még kevés helyen, főként talajszinten, illetve a fagyzugos völgyekben várható 0 fok alatti minimum-hőmérséklet, kedden azonban a szél elcsendesülése és a felhőzet felszakadozása következtében akár nagyobb területen lehet fagyra készülni. Legnagyobb esély a mínuszokra az északi, északkeleti tájakon és az Alföld középső, északi területein mutatkozik. A kemény fagyok ugyan még nem köszöntenek be, -3 és -1 fok környékére hűlhet a levegő. A felszín közelében ennél pár fokkal alacsonyabb hőmérséklet is előfordulhat, így a növényekre már komolyabb veszélyt jelenthet a hajnal.

A hosszútávú előrejelzési modellek a jövő hét utolsó napjaira ígérik a változást az időjárásban, egyhangúan felmelegedés érkezik. Csütörtökön ugyan még egy hidegfront érintheti az országot, de péntektől megtörik a hideg őszi idő, és fokozatos melegedés veszi kezdetét. Hétvégén jó eséllyel sokfelé megközelítjük, vagy átlépjük majd a 20 fokot – írja az Időkép.