Helyreállították a kisgazda politikusok emléktábláját Békéscsabán

tábla avatás Fotó: Körös Hírcentrum

Az 1946. május 1-jei békéscsabai brutális kettős gyilkosság áldozatai, Maczák Tamás és Pataj János kisgazda politikusok emlékére, 1991-ben a Független Kisgazdapárt Békés Megyei Szervezete emléktáblát állított, melyet ismeretlen tettesek összetörtek. 28 év elteltével kerül sor az eredeti, helyre állított emléktábla újra avatására.

hirdetés

Herczeg Tamás országgyűlési képviselő elmondta: az utókornak kötelessége, hogy emlékezzen a mártírjaira. Az emlékezés eszközeit, tárgyait is őriznünk kell, legyen az sírhely, szobor, vagy emléktábla. Ezeket a mementókat őriznünk kell és ha bárki kezet emel rájuk, az ellen fel kell emelnünk a hangunkat.

„A felújított emléktáblánál egyszerre mondunk nemet a gyűlöletre és főhajtással emlékezünk az értelmetlen halált halt kisgazdákra” -fogalmazott.

Pallér István – aki 1990 és 1994 között volt szabadkígyósi kisgazda önkormányzati képviselő – elmondta: a kisgazda székházban gyűltek össze 2-3 hetenként, ahol megbeszélték a múlt történéseit, a jelen eseményeit és a várható jövő alakítását. Elhallgatott, eltitkolt eseményekről is beszéltek, ami érdekes dolgokat hozott a felszínre. Úgy gondolták, hogy a változtatás akaratával egybevágva feltárják ezeket. Mint fogalmazott: „nem akartunk mi forradalmat, háborút, csak változtatni akartunk.”

Fotó: Körös Hírcentrum

Beszédében felidézte az 1946-os eseményeket is, amikor szélsőséges erők megkeresték a két békéscsabai gazdát és brutális módon halálra kínozták őket.

Maczák Tamásról és Pataj Jánosról elmondta, mindketten mintagazdák voltak. Beszéde végén köszönetet mondott Herczeg Tamásnak, amiért fölvállalta azt a feladatot, hogy visszahelyezi a táblát eredeti helyére.

hirdetés