Győzött a BRSE a Vasas otthonában

vasas Fotó: BRSE

Az MTK elleni első hazai győzelem után a fogadóirodák által előzetesen jóval esélyesebbnek tartott, a Bajnokok Ligája első selejtezőkörét sikerrel abszolváló Vasas otthonában folytatta az Extraliga küzdelmeit a Békéscsabai Röplabda Sportegyesület.

Kiváló hangulatban indult a találkozó, melyhez hozzájárult a szép számú csabai szurkolósereg. Az első két pontot a BRSE szerezte, de alig telt el néhány pillanat, máris Vasas előnyt mutatott az eredményjelző. Hatalmas csata vette kezdetét, mely előrevetítette, hogy akár hosszú estének is elébe nézhet a nagyérdemű. Vasja Samec Lipicer időkérése után újra a vendégek vették kezükbe az irányítást, Karla Klaric bombáira nem volt ellenszere a hazai védelemnek. A hajrára minimális Vasas vezetéssel fordultak a felek, ekkor azonban Ashley Evans mintaszerű feladásaiból Pekárik Eszter két alkalommal is eredményes volt centerből, az előnyt pedig már nem engedte ki a kezéből a BRSE és megnyerte az első szettet.

hirdetés

Villámrajtot vettek a fővárosiak a II. etap elején, 4:0-nál BRSE időkérés következett. Ennek hatására felzárkózott a csabai csapat, mely nem ismert elveszett labdát. Molcsányi szinte mindent fogott, míg támadásban is mindig volt játékos, aki jó megoldást választott. 13:14-nél Jakub Gluszak emelt hangon kérte számon övéit, nemcsak a pályán, hanem a mesterek között is komoly taktikai csata dúlt. A BRSE vezetőedzője ismét igazolta, hogy nem ijed meg saját árnyékától, a hajrához érve behozta Evans helyett Fábiánt, míg Dapicot Szedmák váltotta. Klaric révén egy külföldi játékossal a pályán is állta a vendég gárda a Vasas rohamokat, sőt több alkalommal is szettlabdájuk volt a 0:2-höz. Végül horrorisztikus küzdelem után, 32:30 arányban a házigazdák behúzták a játékrészt, ezzel egyenlítettek.

A harmadik szettben ismét a BRSE dominált. A hazaiak vezetőedzője hiába keverte a kártyáit és forgatta csapatát, nem találta a remekül küzdő Békéscsaba játékának ellenszerét. Aztán amikor az etap végéhez közeledve Kalicanin kapott irgalmatlan blokkot egy az egyben Bodnártól, érezni lehetett, hogy a csabaiaktól nem lehet elvenni a szettet, így némi meglepetésre, de az már eldőlt, hogy a vendégek ponttal távoznak a Folyondárból.

Hiba lett volna azonban leírni a címvédőt, nem hiába hemzseg jobbnál jobb játékosoktól a BL csoportkörre reális eséllyel pályázó Vasas kerete. Villámrajtot vettek a piros kékek és pillanatok alatt 10:1 volt az állás. A Békéscsaba szlovén szakvezetője gyorsan kikérte mindkét idejét, azonban most ez sem segített. A hazai tábor ünnepelte a 10 pontos differenciát, mely aztán még tovább nőtt, a szűk kerettel érkező csabai fiatalok fáradni látszottak, így a Vasas egyenlített.

Az ötödik szett előtt olyan elszántan kapaszkodott össze a vendégcsapat, hogy érezni lehetett a levegőben, hogy itt valami nagy dolog készül. Vasja Samec Lipicer arcán is látszott a hit. A BRSE vezetőedzője űzte-hajtotta csapatát, akik lehetetlen nem ismerve és a fáradtságot legyőzve új erőre kaptak. Mindent megpróbált a Vasas, de az összes felzárkózási kísérletet hősiesen védte a Békéscsaba. Amikor egy hosszú labdamenet végén Ashley Evans áthúzta a labdát, egy emberként emelkedtek az égbe a hazai kezek a pályán és a lelátón egyaránt, hiszen néhány pontra került a győzelemtől az ötszörös magyar bajnok. Végül közel két és fél órás drámai csatában nyert a BRSE, bizonyítva, hogy idén sem szabad leírni a gárdát.

Szerdán a Békéscsabai Városi Sportcsarnokban az Újpest elleni rangadóra kerül sor.

Az edzők véleménye

Jakub Gluszak: – A támadásunk hatékonyságán és a kritikus helyzetek megoldásán múlt a siker. Amikor hasonló erősségű ellenféllel játszol, apróságok döntenek. A Békéscsaba nagyon jól, nagy szívvel röplabdázott. A negyedik szett amolyan baleset volt, tudtam, hogy az ötödik játszmában visszajönnek. Nem játszottunk jól, de a gyorsan tovább kell lépnünk, és felkészülni a szerdai Bajnokok Ligája meccsre.

Vasja Samec Lipicer: – Az igazi intenzív és minőségi játékot az első három játszma hozta, aztán a negyedikben a Vasas remekelt. Az ötödik szettben remekül kezdtünk, mondtam a lányoknak, ne foglalkozzunk az előzővel, higgadtak maradtunk. A Vasas remek ellenfél volt, erős csapattal és nagy kerettel. Ha nem nyertünk volna, akkor is elégedett lennék az első három szettel, de pszichológiailag sokat jelent a siker. Köszönjük szurkolóink biztatását, szerdán várjuk őket ismét!

Az eredmény alakulása: 1. játszma: 0:2, 6:3, 9:12, 13:16, 15:19, 19:19, 21:20, 22:24. 2. játszma: 4:0, 8:4, 12:11, 13:14, 16:18, 22:20, 24:22, 24:25, 29:30. 3. játszma: 3:4, 5:10, 11:16, 19:24. 4. játszma: 7:0, 13:3, 20:5, 24:7. 5. játszma: 1:4, 4:9, 6:11, 8:12, 10:14.

Forrás: BRSE