Az őszi szünetben is biztosítják az ingyenes gyermekétkeztetést

Az őszi szünetben – ahogyan az összes iskolai szünetben – is biztosítják az ingyenes gyermekétkeztetést a rászoruló diákoknak.

Az ingyenes szünidei gyermekétkeztetési program teljes mértékben hazai finanszírozású. Megszervezése azonban az önkormányzatok feladata. A szünidő alatt napi egyszeri meleg ételt kaphatnak a hátrányos helyzetű családban élő gyermekek. A szünidei gyermekétkeztetést a szülőknek a települési önkormányzat jegyzőjénél írásban lehet igényelni az október 28. és november 1. közötti hétköznapokra. A szülők bármikor, akár az őszi szünet alatt is benyújthatják kérésüket, a jelentkezésnek nincs határideje.

hirdetés

Fontos, hogy az iskolai szünetekben is biztosítva legyen a nehéz helyzetű gyermekek számára a megfelelő étkezés. Ezzel segítve elő a gyermekek megfelelő fejlődését. 2016 januárjától az önkormányzatoknak kötelező gondoskodniuk minden iskolai szünetben a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyerekek étkeztetéséről, amihez biztosítják a szükséges forrásokat. A 2020-as költségvetésben 82,5 milliárd forint áll majd rendelkezésre erre a célra, ami azt jelenti, hogy 2010 óta megháromszorozódott a gyermekétkeztetésre fordított támogatás.

A szünidei gyermekétkeztetés igénybe vételének lehetőségéről a települési önkormányzat jegyzője írásban tájékoztatja a hátrányos és halmozottan hátrányos helyzetű gyermeket nevelő szülőt, továbbá a kérelem benyújtásához a helyi család- és gyermekjóléti szolgálat segítséget biztosít a szülő számára – tájékoztatott az Emberi Erőforrások Minisztériuma.