Magyar képviselet nyílt Omán fővárosában

omán Fotó: MTI/KKM/Mitko Sztojcsev

Magyar külképviseletet nyitott ünnepélyes keretek között hétfőn a külgazdasági és külügyminiszter Omán fővárosában, Maszkatban. Szijjártó Péter az MTI-nek telefonon hangsúlyozta, hogy Omán a Közel-Kelet egyik legjelentősebb kőolaj- és földgáz kitermelője, a vele való stratégiai együttműködés Magyarország számára energiaellátási biztonsági érdek.

Szijjártó Péter a nagykövetség megnyitása után együttműködési megállapodást írt alá Juszuf bin Alávi külügyekért felelős miniszterrel és találkozott Ali bin Maszud asz-Szunaidi kereskedelmi és ipari miniszterrel, Nasszir bin Hamisz bin Ali Al Dzsasmi miniszteri rangú pénzügyminisztériumi főtitkárral, Káisz Mohammed al-Juszuffal, az Ománi Kereskedelmi és Iparkamara elnökével, valamint Dr. Ravija bin Szaud al-Buszaidi felsőoktatási miniszterrel.

Az MTI-nek elmondta, hogy a közel-keleti térség a világ egyik leggyorsabban fejlődő régiója. Ráadásul az energiahordozó-kitermelés egyik központja is. Ezért a nyitott gazdaságú Magyarországnak az az érdeke, hogy a lehető legszorosabb együttműködést tartsa fenn az Arab(Perzsa)-öböl térségével.

hirdetés

“Fontos, hogy legyenek stratégiai partnereink, ami a magyar vállalatok számára lehetőséget teremt. A kapcsolatok bővítése jó alapokról indul, mivel a MOL és az Ománi Olajipari Vállalat már jó ideje stratégiai partnerei egymásnak, utóbbi jelentős részvénycsomaggal bír a magyar olajipari cégben. A MOL újabb kutatófúrásokba kezdett ománi partnerével egy feltételezett kőolajmezőn, aminek végeredménye akár igen ígéretes is lehet” – mondta a miniszter.

Hozzátette: Omán nagyra becsüli, hogy a szultánság olajipari mérnökeinek képzésével Magyarország jelentős részt vállal: 50 ösztöndíjasnak biztosít helyet a felsőoktatásban. A Magyarországnál több mint háromszor nagyobb területű Omán népessége 3 millió fő – írja az MTI.


Kövessen minket Facebookon!