Elismerést, ösztöndíjakat is átadtak az október 23-ai megemlékezésen Újkígyóson

Újkígyóson Fotó: Körös Hírcentrum

Újkígyóson – az ország legtöbb településéhez hasonlóan – szintén megemlékeztek október 23-án az 1956-os forradalom hőseiről. Az ünnepség végén sor került az „Újkígyósért” Közalapítvány ösztöndíjainak és az „Év vállalkozója„ díj átadására a Cz. Kiss Rendezvényházban.

hirdetés

Az 1956-os forradalomra emlékezés szentmisével kezdődött a Szűz Mária Szent Neve Katolikus Templomban. Majd Botyánszki Pál, a település polgármestere szólt a megjelentekhez a Cz. Kiss Rendezvényházban. Ünnepi köszöntőjében kiemelte, 1956 eseményei soha el nem évülő felelősséget hagytak az utókorra. Egy olyan örökséget hagytak hátra az akkori hősök, amire folyamatosan vigyázni kell. Megtanították, nincsenek tettek következmények nélkül. Akkor az egész nemzet egy emberként lépett fel az elnyomás ellen. Az ünnepi műsor folytatásában közreműködtek az Újkígyósi Széchenyi István Általános Iskola 8.a osztályos tanulói és a Tengelic énekegyüttes.

hirdetés

A rendezvényen Harangozó Imre tanár, néprajzkutató ünnepi szónoklatában felhívta a figyelmet arra, hogy éppen abban a teremben többször is összegyűltek az akkori hősök. Beszédében főleg a forradalom helyi vonatkozásait igyekezett összefoglalni a hallgatóságnak. A diktatúra legelső lépése az, hogy átveszi, uralja a nyelvet. Más jelentést kapnak a szavak. Például sokakat úgy nyilvánítottak kuláknak, disszidensnek, hogy tevékenységüknek köze nem volt a fogalomhoz. A szakember úgy látja, ezekről a megbélyegzésekről éppen egy ilyen napon érdemes beszélni. Sokszor hallja azt az idősebb generációtól, hogy mennyivel jobb volt akkor az élet. Mert az egyszerű emberek nem tudtak, nem mertek beszélni ezekről a problémákról.

Az „Újkígyósért” Közalapítvány már több mint két évtizede támogatja a helyi, felsőoktatásban tanuló diákokat. Az ösztöndíjak átadására az ünnepség keretében kerülhetett sor. Az „Év vállalkozója” díj átadására ugyancsak ekkor nyílt lehetőség. Az ünnepség után pedig megkoszorúzták az ’56-os emléktáblát a Gazdakör székházán.

 

hirdetés