Megemlékeztek az 1956-os hősökről Gerendáson

Fotó: Körös Hírcentrum

Október 23-án Gerendáson is megemlékeztek az 1956-os forradalom és szabadságharc hőseiről.

hirdetés

A magyar himnusz elhangzását követően Herczeg Tamás, országgyűlési képviselő mondta el ünnepi beszédét, melyben felidézte a 63 évvel ezelőtti történéseket. 1956-ot a szabadság ünnepeként jellemezte.

hirdetés

„1956-ban egy maroknyi nemzet szembeszállt az elnyomással, a nagyhatalommal, az igazságtalansággal. A szabadság erejével a diktatúrát több párti demokrácia váltotta fel. Büszkén kell emlékeznünk a hőseinkre. Az emlékezés ugyanakkor felelősséggel is jár, mert az örökösök kötelessége az emlékezés, a múlt tisztelete. A mai ünnep nem más, mint a múltunk által ránk ruházott felelősség büszke, méltósággal teli vállalása.

1956 októberében a magyar nemzet kimozdította a diktatúra egy helyben ketyegő óráját. Kizökkentettük az idő járását, az örök jelen állapotából.”

Fotó: Körös Hírcentrum

Beszédében kiemelte: nincs következmények nélküli világ. A döntéseink súlya hol könnyebb, hol nehezebb, de azokért a felelősséget vállalnunk kell. „Vállalnunk kell a felelősséget a döntéseinkért, mint ahogy tették azt 1956 mártírjai. A jobb, szebb, elnyomás nélküli szabad jövő reményében fogtak fegyvert. Rájuk emlékezve nem tehetjük meg, hogy elfeledjük azt, amit tőlük tanultunk.

Legyünk büszkék 56-ra, legyünk büszkék hőseinkre. Mondjunk köszönetet nekik, hogy a diktatúra reménytelen időszakában jövőt adtak ennek a nemzetnek, amely jövő általuk vált elérhetővé” – mondta el beszédében Herczeg Tamás.

A megemlékezést a Savio Szent Domonkos Katolikus Általános Iskola tanulóinak műsora zárta.

hirdetés