Szétválasztott bangladesi ikrek – Rukia is elhagyhatta az intenzív osztályt

Fotó: Cselekvés Alapítvány

A szétválasztott bangladesi ikrek közül a korábban szövődményekkel küszködő Rukia is elhagyhatta az intenzív osztályt, így már testvérével, Rabiával és szüleikkel együtt lehetnek a kifejezetten számukra kialakított kórházi szobában – közölte a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csütörtökön az MTI-vel.

A közlemény szerint az alapítvány magyar orvoscsapata által szétválasztott ikrek miatt, de különösen Rukia állapotának és rehabilitálhatóságának felmérésére orvosaik Bangladesbe utaznak. Beszámoltak arról, hogy az Operation Freedom (Szabadság hadművelet) nevű szétválasztó műtétsorozat a negyedik szakasznál tart, amely koponyarekonstrukciós műtétekből és az ikrek rehabilitációjából áll.

hirdetés

Az első rekonstrukciós beavatkozás szeptember 11-én volt, a következő pedig az elkövetkező hetekben esedékes, ezért Csókay András, a végső szétválasztást vezető idegsebész és Pataki Gergely, a műtétsorozat koordinátora, a plasztikai sebészeti csapat vezetője visszalátogat Bangladesbe. A rehabilitáció keretein belül novemberben Dakkába utazik a Semmelweis Egyetem Pető András karának konduktora is a Cselekvés a Kiszolgáltatottakért Alapítvány csapatának tagjaként.

Felidézték: a fejüknél összenőtt bangladesi sziámi ikreket 33 órás maratoni műtéttel választotta szét a Cselekvés alapítvány magyar orvoscsapata augusztus 1-jén és 2-án. Az egyik hároméves gyermek, Rabia már az operáció utáni ötödik napon magához tért, s azóta fejlődik, beszél és játszik, így már korábban elhagyhatta az intenzív osztályt.
Rukiánál azonban a végső szétválasztó műtét utáni 33. napon súlyos agyi bevérzés lépett fel, aminek oka a korábban eredményesen kezelt fertőzéses szövődmények visszatérése miatti véralvadási zavar. Ennek következményképpen a tudathatárt elérő gyermek állapota jelentősen romlott, de jelenleg is képes a végtagjait mozgatni, a szemét kinyitni. Esetében a felépülés várható mértékéről “felelős nyilatkozat továbbra sem tehető” – írták.

A Cselekvés alapítvány magyar orvoscsapatát 2017-ben kérték fel az akkor másfél éves Rabia és Rukia szétválasztására. A teljes egészében magyar tervezésű és kivitelezésű szétválasztó műtétsorozat első fázisa a közös agyi fő szállítóérszakasz szétválasztása volt endovaszkuláris (érpályán belüli) módszerrel, Hudák István vezetésével 2018-ban Dakkában. A második – plasztikai sebészeti – fázis, a speciális magyar tervezésű szövettágító implantátumrendszer beültetése és fél évig tartó fokozatos tágítása Budapesten zajlott Pataki Gergely vezetésével.

Az augusztus eleji végső szétválasztás a műtétsorozat harmadik fázisa volt Csókay András vezetésével.
Az Operation Freedom jelenleg zajló negyedik fázisát a rehabilitáció, illetve a plasztikai és idegsebészeti szakterülethez tartozó koponyarekonstrukciós műtétek jelentik Pataki Gergely és Csókay András vezetésével. Kiemelték, a lépések külön-külön is tudományos jelentőséggel bírnak: több orvosszakmai területen is új kezelési lehetőségek előtt nyitják meg az utat.

A műtétsorozat folytatásához a Cselekvés alapítvány magyar orvoscsapatának továbbra is nagy szüksége van minden anyagi és lelki támogatásra – áll a közleményben.

MTI