Dunai hajóbaleset – Bűnügyi felügyelet alá helyezték a Viking Sigyn kapitányát

hajóbaleset Fotó: Police.hu

Nem jogerősen bűnügyi felügyelet alá helyezték a Viking Sigyn szállodahajó letartóztatásban lévő kapitányát – erősítette meg Tóth M. Gábor, az ukrán férfi ügyvédje péntek este az MTI-nek.

A férfit még nem helyezték szabadlábra. A bíróság döntése ellen három nap a fellebbezési határidő – közölte az Index hírportál értesülésével kapcsolatban az ügyvéd. Rab Ferenc, a Fővárosi Főügyészség helyettes sajtószóvivője az MTI megkeresésére azt közölte: még nem látták a bírósági döntést, de biztosan fellebbezni fognak.
Május 29-én süllyedt el a Hableány sétahajó Budapesten, a Margit híd közelében, miután összeütközött a Viking Sigyn szállodahajóval. A Hableányon 35-en utaztak, 33 dél-koreai turista és a kéttagú magyar személyzet.

hirdetés

Hét koreai turistát sikerült kimenteni, 27 áldozat holttestét megtalálták a hatóságok, egyet még keresnek.
Az ukrán kapitányt, Jurij C.-t vízi közlekedés – halálos tömegszerencsétlenséget okozó – gondatlan veszélyeztetésével és más bűncselekménnyel gyanúsította meg a nyomozó hatóság. A kapitányt június 1-jén letartóztatták, a bíróság azonban lehetővé tette, hogy 15 millió forint óvadék ellenében Budapest területén bűnügyi felügyelet alá kerüljön nyomkövető eszköz alkalmazásával. A legfőbb ügyész azonban a Kúriához fordult, és a legfelsőbb bírói fórum kimondta: törvénysértő volt az óvadék engedélyezése.

Július 31-én – miután segítségnyújtás 35 rendbeli elmulasztásával is meggyanúsították – a bíróság ismét elrendelte az ukrán kapitány letartóztatását. A Budapesti VI. és VII. Kerületi Ügyészség korábban indítványozta, hogy a bíróság további három hónappal – 2019. november 30-ig – hosszabbítsa meg a gyanúsított letartóztatását, az elsőfokú bíróság azonban csak szeptember 30-ig rendelte el a letartóztatást.

Ugyanakkor elutasította a védő óvadék iránti indítványát. Szeptember 17-én az ügyészség azt közölte, eredményesen fellebbeztek, így egy helyett három hónappal hosszabbította meg a dunai hajóbaleset okozásával gyanúsított ukrán kapitány letartóztatását a másodfokú bíróság.

MTI