Magyar versenylovak érkeztek Sanghajba

sanghajba Fotó: Riderline

Kiemelt újságírói érdeklődés mellett, 2019. október 18-án megérkezett Budapestről Sanghajba az első 15 magyar versenylovat szállító repülőgép.

hirdetés

A Sanghaji Lovassport Szövetség és a Magyar Lovassport Szövetség még 2018. novemberében, az első China International Import Expo (CIIE) során kötött együttműködési megállapodást. A versenylovak ennek keretében kerültek új tulajdonosaikhoz. A lovak 30 napos karantént követően kezdhetik meg a versenyeket Kínában. A lovak értékesítése annak az együttműködésnek az első eleme, melyet a felek tervei szerint több területet is érintő szakmai együttműködés és újabb lovak szállítása követ.

hirdetés

Dr. Budai Gyula, a Külgazdasági Külügyminisztérium miniszteri biztosa a tavalyi aláíráson is részt vett. Most úgy nyilatkozott: „Németország és Hollandia, a két sportló tenyésztő nagyhatalom után, már Magyarország is megjelent a kínai piacon. A világ legnépesebb országában egyre népszerűbbek a lovas sportok. Jelentős fizetőképes kereslet van tehát a távol-keleti országban. Ez Magyarország számára azért is fontos, mert ezen a területen is fel tudunk zárkózni a világ élvonalához”. A külső piacok fejlesztéséért és koordinálásáért felelős miniszteri biztos hozzátette: „Az együttműködés egyik célja magyar sportlovak kínai piacon történő értékesítésének támogatása. Ez hosszú távon is garantálja, hogy a kínai versenyló génállomány egészséges legyen, az elvárásoknak megfelelő módon frissüljön. Valamint rendszeres szakmai tapasztalatcsere induljon be a felek között.”

Az együttműködés másik fontos célja, hogy a lovassporthoz szorosan kapcsolódó társterületeken is kialakuljon szakmai együttműködés az illetékes intézmények között. Mint például lovak belovaglása, lovas edzők képzése, szakállatorvosi képzés, lovasturizmus.

Magyar oldalról a Nemzeti Lovarda vesz részt a lovak kiválogatásában és az egészségügyi felkészítésben, kínai oldalról pedig a Sanghaji Lovasközpont biztosítja, hogy a lovak megfelelően képzett gazdákhoz kerüljenek – tájékoztatott a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

hirdetés