Kiemelik a Szőke Tisza hajót

szőke Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

Hozzákezdtek az egykori Szőke Tisza gőzös személyhajó kiemeléséhez a szeged-tápéi kikötőben.

hirdetés

A folyó rendkívül alacsony vízállása lehetővé tette, hogy a Ma-Hard Vízépítő Kft. szakemberei hozzákezdjenek a Ganz Danubius Hajógyár újpesti üzemében 1917-ben épült, 2012-ben elsüllyedt hajó kiemeléséhez. A Hajózásért Alapítvány közleménye szerint a cél az, hogy a hajót a lehetőségekhez képest egyben emeljék ki, és ne legyen szükség a hajótest szétvágására – írja az MTI.

hirdetés

Közel két évtizede már, hogy az enyészeté lett az I. világháború idején vízre bocsátott Szőke Tisza II. gőzös. Korábban a 2012-re tervezett bontás anyagi okok miatt félbemaradt, a hajótesten kívül ugyan mindent elbontottak, azt azonban ott hagyták.

Fotó: MTI/Czeglédi Zsolt

A Szegeder.hu információi szerint hamarosan végleg a szárazföldre vontatják a hajóroncsot, az előkészítési munkálatok már javában zajlanak. A testet a korábbi elhelyezkedéséhez képest 130 méterrel arrébb, az öböl belseje felé, a kikötőtől távolabbi partszakaszig vontatták. A terepet megtisztították, és építettek egy pályát a kihúzáshoz. Az alacsony vízállás és az időjárási körülmények kedvező feltételeket biztosítanak a munkához. A roncs maradékát a jövőben várhatóan feldarabolják és vastelepre szállítják majd – számolt be az Időkép.

hirdetés