Őszi mezőgazdasági munkák: jónak ígérkező burgonyatermés

mezőgazdasági Fotó: Pixabay

A NAK falugazdászai által begyűjtött adatok alapján a NAIK AKI elkészítette és közreadta az őszi mezőgazdasági munkákról szóló jelentését. A statisztika célja az aktuális helyzetkép felvázolása az adott évi aktuális mezőgazdasági munkákról megyei bontásban a főbb növényfajokra vonatkozóan.

Az október 8-i tárgyidőpontra vonatkozó operatív jelentések adatai alapján az őszi vetésű növények tervezett területe idén 1,9 millió hektár és a terület 54,3 százalékán megtörtént a talaj-előkészítés. A tavaszi vetésű növények tervezett területe 1,7 millió hektár, melyeknél a talajelőkészítési munkák közel 10 százalékon álltak a jelentés időpontjában. Az őszi gabonafélék vetését 1,6 millió hektáron tervezik, és közel 317 ezer hektáron, a tervezett terület 19,3 százalékán végeztek a vetéssel október 8-ig.

A burgonya vetésterületének 89 százalékán már betakarították a termést, az országos termésátlag 25,8 tonna/hektár, 8,6 százalékkal nagyobb, mint 2018-ban volt. A napraforgó betakarítása a végéhez közeledik, a vetésterület közel 98 százalékát learatták, összesen eddig 561,7 ezer hektárról 1,6 millió tonna napraforgót takarítottak be. Az országos termésátlag az előző évi szinthez hasonlóan alakult, 3,0 tonna/hektár volt. A kukorica hazai 2019. évi termőterülete mintegy 983 ezer hektár, amelyből október 8-ig 307,5 ezer hektárt, a teljes terület 31,3 százalékát aratták le. A termésátlag 7,9 tonna/hektár körül alakult.

Az őszi betakarítású gyümölcsök közül az őszibarack és a szilva szedése a 90 százalékhoz közelít. Az őszibarack termésátlaga 8,2 t/ha, közel 20 százalékkal több a 2018. évitől. A legnagyobb volumenben termesztett gyümölcs, a téli alma szedése körülbelül 65 százalékon állt a jelentés napján. Az alacsonyabb termésmennyiségnek köszönhetően a tavalyi 26,3 t/ha termésátlag 15 tonna körül mutatkozott hektáronként idén.

Forrás: Nemzeti Agrárgazdasági Kamara


Kövessen minket Facebookon!