Dr. Maráczi Gabriella: A védőoltás az egyén mellett a közösséget is védi

maráczi Fotó: Körös Hírcentrum

A védőoltásokat két csoportba sorolják a szakemberek: kötelező és igényelhető. Mindkét csoport vakcinái sokat tesznek az egészségünk megőrzéséért. A témával kapcsolatos legfontosabb tudnivalókról dr. Maráczi Gabriellával, a Békés Megyei Kormányhivatal osztályvezetőjével beszélgetett tudósítónk a Körös Hírcentrum stúdiójában.

Magyarország oltási programja, rendszere már hosszú évekre nyúlik vissza, és rendkívül jól működik. A korábbi évszázadok halálozási listavezető betegségei ellen létezik ma már védőoltás. A korhoz kötött kötelező védőoltások a gyerekeket védik, mert így nem kell őket kitenni egy-egy ilyen – korábban valóban halálos – betegség akár maradandó szövődményeinek, kockázatainak. Főleg külföldön terjedt el az oltásellenzők csoportja, akik fényképekkel, leírásokkal ijesztik el a lakosságot. Dr. Maráczi Gabriella megosztotta, a védőoltások hatásait folyamatosan figyelik. Eddig nem tapasztaltak olyan tüneteket, amilyenekről ezek a csoportok beszélnek. Egy kis láz, fájdalom vagy bőrpír előfordul, de semmi komolyabb.

hirdetés

Azért fontos, hogy minden gyermek be legyen oltva, mert ezáltal a közösséget is védik. Ha jön egy fertőzés, az mindig egy arra fogékony egyedet keres. De ha védve van a teljes csoport, akkor esély sincs egy járvány kialakulásának. Az idei évtől újdonság a bárányhimlő elleni védőoltás, amit szintén kötelező beadatni. Ez a betegség gyermekkorban kevésbé, de felnőttkorban okozhat igen komoly szövődményeket is.

Az igényelhető oltások közül kiemelte dr. Maráczi Gabriella a fiatal lányok számára lényeges HPV elleni védőoltást. A HPV vírus felel a méhnyakrák kialakulásáért a legtöbb esetben. Hasonlóan fontos, és minden évben megújuló védőoltás az influenza elleni. Még most a járvány előtt vagyunk, érkeznek a vakcinák az orvosi rendelőkbe, gyógyszertárakba. Tavaly sokan panaszkodtak arra, hogy nagyon nehezen tudtak csak kigyógyulni az influenzából, éppen ezért többen is keresik már a védőoltást.

Minden évben az előző szezon adatai alapján új oltóanyagot készítenek a szakemberek, az éppen aktuális törzsek ellen. A korábbi években jól sikerült kiválasztani ezeket a törzseket, az influenza ugyanis nagyon szerteágazó, nehéz dolga van e tekintetben a járványügyi szakembereknek. Ha pedig mégis egy másik törzs okoz járványt az adott szezonban, minimális védettséget akkor is biztosít az oltás. A védőoltás ráadásul sokak számára igyenesen igényelhető.

A dr. Maráczi Gabriellával készült interjút itt meghallgathatják: