Makoviczki Martin testvéréhez hasonlóan zsokénak készül

makoviczki Fotó: Körös Hírcentrum

A Nemzeti Vágtát idén már 12. alkalommal szervezték meg Budapesten, a Hősök terén kialakított különleges pályán. A fővárosi döntőket megelőző elővágtákon a különböző magyarországi és határon túli településeken több tízezrek szurkoltak a lovasoknak, a versenyek nyomán új lovas versenypályák születtek. Makoviczki Martin Újkígyóst képviselve a kishuszár vágtán indult, végül a harmadik lett. Édesanyjával, Makoviczki Zoltánnéval meséltek élményeikről, hétköznapjaikról a Körös Hírcentrum stúdiójában.

A millenniumi emlékmű körül kialakított speciális pályán a verseny a kishuszár vágta és a 72 versenyző település előfutamaival indult, majd a fogatvágta és a kocsitoló verseny előfutamával folytatódott. Békés megye szempontjából a kishuszár vágta hozott nagyszerű eredményeket. A dobogó második és harmadik fokára is megyei páros állhatott fel. Orosháza a második, Újkígyós a harmadik lett a Mórocz Mercédesz-Morcos és a Makoviczki Martin-Fáni párosokkal. Rajtuk kívül a mezőhegyesi ménes Papp Jánossal negyedik lett a Kincsem+ fogatvágtán.

hirdetés
Fotó: MTI/Mohai Balázs

Makoviczki Martin fiatal kora ellenére már igen komoly versenytapasztalattal vágott neki a Nemzeti Vágtának. A futamon 10 és 16 év közötti fiatalok indulhatnak, akik előzetesen valamelyik elővágtán indulási jogot szereztek – olvasható a rendezvény honlapján. Martin már kétéves kora óta lovagol, ami nem csoda, hiszen édesapja és három testvére élete is a lovak körül forog. A fogathajtás és a galopp is közel áll a családhoz. Ákos már most hivatásos zsoké Budapesten, az ő nyomdokaiba szeretne lépni Martin is. 2016-ban Ákos megnyerte az akkori kishuszár vágtát.

Sok időt tölt edzéssel, a lovaglás mellett kézilabdázik is. Valamint amennyire tud, besegít a ház körüli teendőkbe is. Édesanyja is igyekszik mindig kéznél lenni, amikor a lovakról van szó. Mint mondja, sok a felszerelés, amire oda kell figyelni, és sok időt vesz el az edzés is. Ezért próbál a fiúknak segíteni, ahol csak tud. Nagyon büszkék a gyerekekre, igyekeznek mindenben támogatni őket.

A jövőben Martin a lóversenyzéssel szeretne mindenképpen foglalkozni. Középiskolát is az alapján választ majd, hogy mindenképpen már ott zsokénak tanulhasson. Ez így volt a testvéreivel is – árulta el Makoviczki Zoltánné. Nem véletlen, hogy Martin sem tágít a lovaktól.

A felvett interjút itt meghallgathatják: