Fontos változások a szakképzésben: összevont szakmák, ágazati képzés

ágazati Fotó: Körös Hírcentrum

Ágazati képzés, szakmák átalakulása – jelentős változások várhatóak a következő tanévtől a szakképzésben. A Békéscsabai Szakképzési Centrum az idei évben is pályaorientációs szakmai értekezleten adott tájékoztatást a témában érintett általános iskolák vezetői és beiskolázással érintett kollégái számára. 

hirdetés

A program célja az volt, hogy az általános iskolákban tanuló és pályaválasztás előtt álló diákok egzakt tájékoztatást kaphassanak a továbbtanulási lehetőségekről, valamint a szakképzés változásait érintő kérdésekről. A megjelenteket Mucsi Balázs, a centrum főigazgatója köszöntötte. Felhívta a figyelmet arra, hogy az általános iskolás osztályfőnököknek négyévente van ballagós osztálya. Ez alatt a négy év alatt bizony rengeteget változnak a továbbtanulási lehetőségek. A szakképzés legalábbis biztosan. Minden oktatásban részt vevő szakember célja, hogy a diákok a lehető legjobb döntést hozzák meg, amikor középiskolát választanak. E cél mentén például rendszeresen egyeztetnek különböző témákban Szilágyi Tiborral, a Belvárosi Általános Iskola és Gimnázium intézményvezetőjével.

hirdetés

Az előadások sorát Vlcskó Pál, a BSzC szakmai főigazgató helyettese nyitotta. A szakképzési rendszer átalakulása, új lehetőségek a képzésben című előadásában sorra vette a szakképzés legnagyobb mérföldköveit. A küszöbön álló változások közül pedig említette az ágazati képzés elindítását. Vagyis nem kell a diákoknak azonnal szakmát választva jelentkezni, hanem csupán ágazat mellett döntenek.

Őt követte többek között Simon Nóra Edina, a Békéscsabai Pedagógiai Oktatási Központ főosztályvezetője, valamint Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője. Mészárosné Szabó Anna megosztotta, hogy számos alkalommal, rendezvényen találkoznak a fiatalokkal. Rengeteg információ áll azon tanulók, szülők rendelkezésére, akik szeretnék ezt komolyan venni. A sorozatos pályaorientációs események valóban el tudják juttatni a megfelelő üzeneteket a családoknak.

Egyre fontosabbá válik a képességeknek megfelelő iskolaválasztás. A bukási és lemorzsolódási statisztikák egyértelműen alátámasztják ezt. Egy jó döntéssel a gyerek elkerülheti azt, hogy már ilyen fiatalon egy nehéz kudarccal kelljen szembenéznie. Ez a pályaorientáció fő küldetése.

hirdetés