50 éves a Békési duzzasztómű

duzzasztó Fotó: Körös Hírcentrum

A duzzasztómű építésének 50 éves évfordulójáról emléktábla avatásával emlékeztek meg Békésen.

A rendezvényen az ünnepi hangulatról Beszterczey Attila színművész gondoskodott, akitől Karinthy Frigyes: Természet című művét hallhatták a meghívottak. Az 1967 és 1969 között épült Békési duzzasztómű a Körös-vidék fontos vízgazdálkodási létesítménye, hiszen a Békésszentandrási duzzasztómű hatásterületén kívül, a Fehér-, a Fekete és a Kettős-Körös mentén biztosítja a vízigények kielégítését, az öntözést, a hajózást, valamint számos rekreációs- és ökológiai hasznosítás lehetőségét is megteremti.

hirdetés

A rendezvény résztvevőit dr. Takács Árpád kormánymegbízott köszöntötte, majd Szabó János igazgató a Körös-vidék vízgazdálkodásáról és a Békési duzzasztóműről tartott előadást.

hirdetés
Fotó: Körös Hírcentrum

Avatóbeszédében Kálmán Tibor, Békés város polgármestere elmondta: a városnak rendkívül fontos a duzzasztómű. Annyira beépült Békés város életébe, hogy nincs olyan vendég, akit ha meghívnak, ne mutatnák meg neki az építményt. Impozáns műtárgyként tartják számon a duzzasztót, ami a városért és az egész térségért dolgozik.

Az évforduló kapcsán tartott eseményen Kálmán Tibor és Szabó János igazgató közösen leleplezték le az emléktáblát, majd megkoszorúzták azt.

A rendezvényen készült hangfelvételt itt meghallgathatják:

hirdetés