Megkezdődött az ellési szezon a Körös-Maros Nemzeti Parkban

ellési, György Kiemelt képünk illusztráció! Fotó: Bárdos Dezső-Pintye Dávid Győr / Wikimedia Commons

2019. november 5- én megszületett az idei első magyar szürkemarha borjú Kardoskúton. A bika borjú érkezésével megkezdődött az ellési szezon, ami várhatóan február végéig fog tartani.

hirdetés

Jelenleg közel 300 nőivarú szürkemarha szaporulatát várják. Az ellési időszak kezdetével az állattenyésztési feladatok is megváltoztak. A legeltetés, és a telepi takarmányozáson kívül 24 órás folyamatos ügyeletet tartanak a gulyások.

hirdetés

A nagy tapasztalattal rendelkező szakemberek az ellés első jeleitől fogva felügyelik a jószágot, és az esetleges segítségnyújtást azonnal elvégzik. A magyar szürkemarha könnyen ellik, így az emberi beavatkozásra csak kevés esetben van szükség. A gulyások az ellést követően házi számmal látják el az újszülött borjakat, ami a későbbi azonosításukhoz elengedhetetlen.

A szürkemarha tehén nagyon ragaszkodik borjához, így kimondottan nagy figyelmet kell fordítani a gulyásoknak az újszülöttel történő feladatok elvégzésénél. Az újszülött szürkemarha borjak pirók színben jönnek a világra. A borjak színezetében három árnyalatot különböztetnek meg a szakemberek: világos pirók, pirók, és sötét pirók. Ez a vörösesbarna színezet a vad ősöknek, és azok rejtőzködő életmódjának tulajdonítható. A borjak szőrzete 3-4 hónapos kortól folyamatosan világosodik, és 6 hónapos korukra érik el végleges, szürke színezetüket.

Forrás: Körös-Maros Nemzeti Park

hirdetés