Békéscsabai csapat is bejutott a Közétkeztetési Szakácsverseny döntőjébe

Közétkeztetési Fotó: Nébih

Lezárult a Közétkeztetési Szakácsverseny (KÖSZ) 2019-2020 elődöntő szakasza. Kiderült, melyik 12 közétkeztető csapat jutott tovább a döntőbe. Az október 12-én és 13-án, valamint november 9-én és 10-én tartott eldöntőkön 39 csapat állt a konyhapultok mögé. Közülük a legjobb 12 vehet részt a döntőben, ami 2020. február 6-án, a Sirha kiállításon lesz.

hirdetés

A KÖSZ 2019-2020 verseny a Közétkeztetők és Élelmezésvezetők Országos Szövetsége (KÖZSZÖV), a Magyar Nemzeti Gasztronómiai Szövetség (MNGSZ), valamint a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) közös szervezésű szakmai eseménye. A megmérettetés témája ezúttal a „nyári ételek a hagyomány és a megújulás jegyében” volt. A verseny célja többek között a hagyományos ízek, ételek modernizálása, az étkezési kultúra fejlesztése, valamint az évszakokhoz és szokásokhoz kötődő ételek megismertetése.

hirdetés

A háromfordulós – selejtezőből, elődöntőkből és döntőből álló – versenyre 3+1 fős csapatok (1-1 irányító, szakács, segítő és tartalékos) nevezhettek. A csapattagok között legalább egy 35 év alatti közreműködővel. A versenyzőknek 3 fogásos, a közétkeztetésben is elkészíthető, felnőtteknek szánt menüt kellett megtervezniük, amely előételből vagy levesből, főételből és desszertből áll.

A menüsorok egyik kötelező eleme a friss alapanyagokból készült lecsó (zsiradék, hagyma, paprika, paradicsom), míg az előírt alapanyagok között a méz mellett, a hazai nyári, friss idényzöldségek és idénygyümölcsök közül kellett felhasználni legalább kettőt. Újdonság, hogy nem csak kötelezően felhasználandó, hanem tiltott alapanyagokat is meghatároztak a szervezők. E körben az édesítőszerek, az ízfokozók, az élelmiszer színezékek, valamint az ezek valamelyikét hozzáadott formában tartalmazó összetett alapanyagok szerepeltek. Az ételsor elkészítéséhez az összes felhasznált alapanyag nettó beszerzési értéke nem haladhatta meg az egy étkezőre jutó nettó 550 Ft‐ot.

Az elődöntőbe összesen 39 csapat jutott be az ország minden szegletéből. Többek között budapesti, győri, hódmezővásárhelyi, kaposvári, nagykanizsai, pécsi és rácalmási szakácsok mérték össze tudásukat. A november 10-én lezárult elődöntő szakasz alapján a legjobb 12 páros vehet részt a döntőben, ha addig legalább 50 adagban a zsűri előtt megfőzik és kitálalják versenymenüjüket. A döntővel párhuzamosan a szervezők a közétkeztetők részére immár hagyományosan szakmai konferenciát tartanak 2020. február 6-án a Sirha Budapest Nemzetközi Élelmiszeripari és Horeca kiállításon. A versenyről további információk olvashatók a Nébih honlapján.

A békéscsabai döntőbe jutott csapat tagjai Lugosi Richárd, Szabó Béla, Lendvai Zoltán és Gyurcsányi Dániel. Előételként fogastekercset készítettek aszalt paradicsommal, kaporral, márványos lecsó köntösben, vajkaralábé krémmel. Főételként csirággal bújtatott csirkecombot tálaltak könnyű parajkrémmel, almás törökbúza körettel, répa salátával. Desszertként házi sajttorta epervelővel egészítette ki a menüt. A csapat 84,07 ponttal a nyolcadik helyen jutott tovább.

Döntőbe jutott csapatok:
  • Hungast Bakony Gaszt, Veszprém
  • Hungast Pécs, Pécs
  • Melódin Róbert, Budapest XIII.
  • Hungast Budapest, Budapest
  • Melódin K&H, Budapest IX.
  • RC Team, Budapest XXII.
  • Deutsche Schule, Budapest
  • Prizma 44, Békéscsaba
  • Eurest Győr, Győr
  • Eurest Rácalmás, Rácalmás
  • Eurest Szeged, Szeged
  • Zrínyi harcosai, Kaposvár
Tartalék csapatok:
  • GasztVitál Miskolc, Miskolc
  • Szalki csapat, Szalkszentmárton

Forrás: Nébih

hirdetés