Béremelésért sztrájkoltak a postások Szlovéniában

Sztrájkoltak a postai dolgozók hétfőn Szlovéniában, miután kudarcba fulladt a szakszervezet tárgyalása a kormánnyal a tíz százalékos béremelésről – közölte a helyi sajtó.

hirdetés

Sasa Grzinic, a szlovén postások szakszervezetének képviselője a sajtónak azt mondta: országszerte a postait dolgozók 70 százaléka nem vette fel hétfőn a munkát. A Szlovén Posta igazgatósága arról számolt be, hogy a szakszervezetekkel egyeztetve a postai küldeményeket, leveleket és tíz kilóig a csomagokat, kiszállítják ugyan a megadott címre, de reklámanyagokat és újságokat nem kézbesítenek a sztrájk végéig. Továbbá a postahivatalokban egyelőre szünetel a pénzforgalmi szolgáltatást is.

hirdetés

A szakszervezet bejelentette, hogy a héten folytatódnak a tárgyalások a kormánnyal. Szlovéniában a postások nettó fizetése tíz év munkaviszony után – éjszakai és hétvégi pótlékuk nélkül – 753 eurót (251 ezer forint), a kiegészítésekkel pedig 892 eurót (298 ezer forint) tesz ki.

A postások szerint a bérek túl alacsonyak, munka pedig egyre több van a reklámanyagok és az interneten rendelt, külföldről érkező csomagok kiszállítása miatt. Az elmúlt hat évben a Szlovén Posta közel 70 postahivatalt zárt be országszerte költségmegtakarítás miatt, a csomagkiszállításra pedig diákokat, illetve más részmunkaidős dolgozókat alkalmaz, főleg külföldieket.

MTI

 

hirdetés