November 21-én ne gyújtsanak rá

dohányosok, rákos, cigarettát, dohányzási, November 21 Illusztráció: Pixabay

November 21. a dohányzásellenes világnap. Horváth Ildikó, az egészségügyért felelős államtitkár szeretné, ha aznap senki nem dohányozna. Az államtitkár szerint a világnapig hátra lévő idő elegendő a dohányosoknak arra, hogy felkészüljenek a kihívásra, hogy azon a napon megtegyék az első lépést a leszokás felé vezető úton.

hirdetés

A Ne gyújts rá! világnap lényege, hogy minden dohányos elég erős legyen ahhoz, hogy 24 órán keresztül szembeszálljon a cigarettával. Hazánkban a lakosság 27 százaléka vallja magát dohányosnak, ami egy százalékkal magasabb az európai átlagnál – mondja Horváth Ildikó. A tüdőgyógyász végzettségű szakember megtévesztőnek tartja azt az álláspontot, miszerint az e-cigaretta segít a dohányzásról való leszokásban, hiszen ezek a termékek fenntartják a nikotinfüggőséget és az úgynevezett hevített dohánytermékek sem alkalmasak a leszokásra.

hirdetés

A dohányzás rendkívül súlyos egészségügyi és nemzetgazdasági probléma, ezért is fontos, hogy a leszokáshoz segítséget kapjanak az érintettek. A dohányzás 10-15 évvel rövidíti meg az életet, számos káros szövődménye ismert. A dohányzással összefüggésbe hozható betegségek közül a leggyakoribb a szív-érrendszeri és a daganatos betegségek előfordulása. Ezek között is kiemelkedő a tüdőrák előfordulása és a magas halálozás.

A leszokásban segítséget nyújt a Gond? Egy szál se! telefonos applikáció, ami segíti megtervezni és megkönnyíteni a leszokás folyamatát, segít fenntartani a motivációt, de áttekintést kaphat a dohányzó arról, hogy az utolsó elszívott cigaretta után, hogyan alakult az egészségi állapota vagy mennyi pénzt takarított meg. Az applikáció mind Android, mind iOS operációs rendszerrel működik.

Az elmúlt években számos kormányzati intézkedés született a dohányzás visszaszorítása érdekében. Ilyen szigorítás volt többek között, hogy bizonyos közterületeken tiltott lett a dohányzás, vagy nem lehet rágyújtani a vendéglátóhelyek zárt tereiben. A tavalyi világnapon is nagy hangsúlyt fektettek a megelőzésre. Akkor dohányzásprevenciós iskolai és óvodai programot mutattak be. Mesékkel, játékos tartalmakkal, komplex interaktív iskolai eszközökkel célozták meg a legfiatalabb korosztályt.

Természetesen a legjobb rá sem szokni erre a káros szenvedélyre, de ha mégis megtörtént, akkor a legjobb minél előbb elnyomni az utolsó csikket. Legyen ez a nap november 21-e.

Forrás: Nemzeti Népegészségügyi Központ

hirdetés